Spataderbehandelingen

Spataderen kunnen op diverse manieren worden behandeld. Een spataderbehandeling is afhankelijk van de diagnose die door uw arts is vastgesteld.

De behandeling valt mogelijk binnen uw zorgverzekering
Korte wachttijden
Gespecialiseerde behandelteams
Contracten met alle verzekeraars

Na uw intake en duplexonderzoek wordt met uw arts besloten welke spataderbehandeling het beste bij u past.

Bij de Mauritskliniek bieden we alle gangbare en moderne technieken voor het behandelen van spataderen aan. Ons behandelteam bestaat uit dermatologen, vaatchirurgen, flebologen, huidtherapeuten, verpleegkundig specialisten en doktersassistenten.

Zie hieronder voor de diverse behandelmethoden.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?

Veelgestelde vragen

Ben ik te oud om mijn spataderen te laten behandelen?

U bent nooit te oud om iets aan spataderen te laten doen. We hanteren wel een minimumleeftijd: 18 jaar.

Doet een laserbehandeling voor spataderen pijn?

Dankzij een verdoving op maat voelt u van een laserbehandeling meestal weinig tot niets. Het inbrengen van de laserdraad in het te behandelen vat en het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn. Deze pijn duurt meestal twee weken maar kan ook langer aanhouden. Het is aan te raden om de elastische kousen langer te dragen.

Heb ik een verwijsbrief nodig voor de behandeling van mijn spataderen?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Eventueel kunt u ook zonder verwijzing een afspraak maken met een van onze flebologen (vaatspecialisten) of dermatologen; in dat geval betaalt u het consult zelf. Onder Spataderen | Diagnose & Onderzoek staat dit nog eens uitgebreid uitgelegd.

Hoe groot is de kans dat spataderen weer terugkomen?

Spataderen kunnen altijd terugkomen. Een behandeling is helaas geen garantie om er voorgoed van af te zijn. Heeft u het idee dat de spataderen bij u weer terugkomen, dan is het verstandig om langs te komen voor een consult en eventueel behandeling. Dit kan verergering van de kwaal voorkomen en de kans op een complexere behandeling verkleinen.

Houd ik nog wel aderen over na veel spataderbehandelingen?

De arts behandelt alleen de zieke aderen van het oppervlakkige aderstelsel. De gezonde aderen en het diepe aderstelsel blijven hierdoor intact en nemen de functie waar nodig over.

Ik ben zwanger, kan ik dan ook worden behandeld?

Spataderen worden tijdens de zwangerschap in het algemeen niet operatief of met inspuiten behandeld. Steunkousen zijn wel degelijk een goede optie. Vanaf 6 maanden na de bevalling kunt u een afspraak maken voor verdere behandeling. Tijdens de zwangerschap ontstane spataderen kunnen namelijk verdwijnen na de bevalling. U hoeft overigens niet te wachten met een behandeling tot uw laatste zwangerschap.

Ik gebruik medicijnen, kan ik voor spataderen behandeld worden?

Dat is afhankelijk van het type medicijnen. Uw arts vraagt voor de behandeling naar uw medicijngebruik en overlegt met u de mogelijkheden en risico’s.

Ik heb last van spataderen tijdens mijn zwangerschap. Wat kan ik daar aan doen?

Spataderen worden tijdens de zwangerschap in het algemeen niet operatief of met inspuiten behandeld.

De volgende twee tips kunnen klachten door vochtophoping in de benen (oedeem) bij spataderen verminderen:

  • Draag steunkousen gedurende de zwangerschap en tot twee maanden na de bevalling.
  • Leg tijdens het slapen een kussen onder uw benen zodat deze iets omhoog liggen.

Vanaf 6 maanden na de bevalling u een afspraak te maken voor verdere behandeling. Tijdens de zwangerschap ontstane spataderen kunnen namelijk verdwijnen na de bevalling. U hoeft overigens niet te wachten met een behandeling tot uw laatste zwangerschap.

Ik heb mijn aderen al eens laten inspuiten. Bemoeilijkt dit de weg naar een operatie?

Mocht u in het verleden uw aderen al eens hebben laten inspuiten, dan zal dit over het algemeen geen invloed hebben op eventuele operaties. Geef wel tijdens het intakegesprek aan dat u uw aderen al eens heeft laten inspuiten.

Is de vloeistof die in mijn benen wordt gespoten schadelijk voor mijn lichaam?

De vloeistof bevat alcohol of lauromacrogol. Deze stoffen werken alleen op de plaats van de spataderen en komen in principe niet terecht in andere delen van het lichaam. Heel soms kan er een wondje in de huid ontstaan bij de injectieplaats. Dat geneest vervolgens gewoon. Een trombose of longembolie (bloedpropje) door inspuiten is een zeer zeldzame complicatie.

Is er een verband tussen overgewicht en spataderen?

Bij mensen met overgewicht komen spataderen wel vaker voor en het lijkt zeker een risicofactor te zijn.

Is het inspuiten van spataderen pijnlijk?

De prikjes van het inspuiten worden vaak wel gevoeld, maar niet als heel vervelend ervaren. Bepaalde vloeistoffen kunnen af en toe een kortdurend branderig gevoel geven, dat kort na de behandeling verdwijnt. U wordt voor deze behandeling dan ook niet verdoofd.

Kan ik douchen en/of baden na de spataderbehandeling?

Na de meeste spataderbehandelingen krijgt u een steunkous aan. Deze mag u na drie dagen even uit doen om kort en niet te heet te douchen. Na het douchen trekt u de kous weer aan. Bij de apotheek zijn speciale plastic douchezakken verkrijgbaar waarmee u kunt douchen. Per behandeling zijn er specifieke instructies over de duur van het dragen van de kous en over douche- en badgebruik.

Kan ik mijn spataderen laten behandelen in de zomer?

Tijdens warme maanden is het vaak niet fijn om steunkousen te dragen. Ook kunt u de eerste zes weken na de behandeling beter zon mijden, om verkleuring van de huid te voorkomen. Verder maakt het niet uit of spataderen worden behandeld in de zomer of in de winter.

Mag ik autorijden na de spataderbehandeling?

Bij sclerocompressietherapie mag u direct autorijden. Bij chirurgische ingrepen mag u pas de volgende dag autorijden. Uw arts informeert u hierover.

Mag ik mijn benen scheren voor een spataderbehandeling?

Dit is afhankelijk van het type behandeling. Bij de operatieve ingrepen (ambulante flebectomie, EVLB, perforantectomie) adviseren wij om drie dagen van te voren uw benen niet meer te scheren. Bij sclerocompressietherapie en vaatlaser mag u gewoon uw benen scheren, maar het hoeft niet.

Mag ik werken na de spataderbehandeling?

U kunt in principe direct weer werken. Het is wel in enige mate afhankelijk van het soort spataderbehandeling, de pijnklachten die u ervaart en het soort werk dat u doet. Uw arts kan u hierover adviseren.

Moet ik na de behandeling steunkousen dragen?

In de meeste gevallen moet u na de spataderbehandeling steunkousen dragen. De duur is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en behandeling. Uw behandelend arts informeert u hierover.

Moet ik spataderen pas laten behandelen wanneer ik er last van krijg?

Wij raden aan om spataderen te laten behandelen, zodra u er last van krijgt. Spataderen hebben de neiging zich steeds verder uit te breiden. Daarnaast is de kans op complicaties groter als de behandeling wordt uitgesteld. U kunt hierbij denken aan beenwonden die lastig genezen (open been/ulcus cruris). Ook neemt de kans op trombose toe.

Wat is het risico op trombose na een spataderbehandeling?

Het risico op trombose is kleiner dan 1% – het exacte getal verschilt enigszins tussen behandelingen. Wij treffen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om dit risico nog verder te verkleinen, zoals duplex-onderzoek voor en tijdens de behandeling. Een diep veneuze trombose(been) is meestal te herkennen aan een warm, dik gespannen been en/of kortademigheid. Een oppervlakkige trombose is meestal te herkennen aan een warme, pijnlijke streng in het behandelde gebied. Bij twijfel na een behandeling kunt u altijd contact opnemen met ons. U krijgt hierover informatie van uw arts.

Wordt de spataderbehandeling vergoed?

Met een verwijzing van uw huisarts wordt het eerste consult altijd door de ziektekostenverzekeraar vergoed vanuit het basispakket. Houdt hierbij wel rekening met uw eigen risico. Op basis van het eerste consult wordt er door de arts vastgesteld of de behandeling van uw spataderen binnen de criteria van de basiszorg valt. Afhankelijk van de diagnose wordt deze behandeling wel of niet vergoed door uw verzekering.