Ook tijdens corona is het belangrijk om een verdachte huidplek te laten controleren


Het aantal patienten met huidkanker is de afgelope jaren fors gestegen: een op de vijf mensen krijgt huidkanker. Uit de Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat er  in 2020 een veel lager aantal huidkankerdiagnoses is.

Ook tijdens corona is het belangrijk om altijd alert te zijn op verdachte huidplekjes en deze te laten controleren. Een ‘voordeel’  van huidkanker is dat het aan de buitenkant begint. Ieder vlekje of plekje dat nieuw is of verandert, is verdacht. Heb he een verdachte huidplek, laat het controleren door de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek en behandeling. De dermatologen van Mauritskliniek zijn gespecialiseerd in huidkanker.

Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De drie vormen die het meest voorkomen zijn:

 

Hoe herken je huidkanker?

Om melanomen te herkennen, kun je de ABCDE-regel gebruiken.

  • A staat voor asymmetrie
  • B voor begrenzing
  • C voor kleur (color)
  • D voor diameter
  • E voor evolutie

Als een pigmentvlek of moedervlek niet symmetrisch is, een grillige vorm of meerdere kleuren heeft, groter is dan 0,5 cm en/of groeit in omvang of dikte dan kan dat wijzen op een melanoom.

Basaalcelcarcinoom herken je aan een enkel roze vlekje, wondje of glazig bultje dat niet geneest, makkelijk bloedt of een beetje jeukt. Het komt veel voor in het gezicht, de hals of de borst. Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Ga daarom echt met ieder plekje dat er eerst niet was of dat is veranderd naar je huisarts.

Plaveiselcelcarcinoom begint vaak met een klein ruw bultje of een hoorntje op de huid dat geleidelijk groter en pijnlijker wordt en uiteindelijk kan gaan bloeden. Ze komen vaak voor op de delen van de huid die aan het zonlicht zijn blootgesteld zoals de onderlip, de oren en de handruggen.

 

Wees voorzichtig met je huid. Voorkomen is beter dan genezen.

Delen

Gerelateerd nieuws