Moedervlekken

Moedervlekken zijn lichte, bruine tot donker gekleurde vlekjes of verdikkingen van de huid. Moedervlekken kunnen op alle delen van het lichaam voorkomen.

De behandeling valt mogelijk binnen uw verzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij moedervlekken

Moedervlekken zijn lichte, bruine tot donker gekleurde vlekjes of verdikkingen van de huid. Moedervlekken kunnen op alle delen van het lichaam voorkomen. Moedervlekken bestaan uit opeenhopingen van pigmentcellen. Vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken. Het is een normaal en over het algemeen goedaardig verschijnsel. Sommige moedervlekken bestaan al bij de geboorte.


Diagnose en onderzoek bij moedervlekken

Uw huisarts of dermatoloog kan vaak aan de plek zien of het om een goedaardige moedervlek of melanoom gaat. Een hulpmiddel daarbij kan de dermatoscoop zijn. Dit is een apparaatje waarmee de moedervlek enkele tientallen malen vergroot kan worden. Bij twijfelgevallen en bij duidelijke verdenking op melanoom zal altijd microscopisch onderzoek nodig zijn. Voor het microscopisch onderzoek moet de moedervlek onder plaatselijke verdoving worden verwijderd.


De behandeling van moedervlekken

Een goedaardige moedervlek, ook wel naevus kan rustig blijven zitten en hoeft niet per se verwijderd te worden. Sommige mensen ervaren een moedervlek als storend en willen de moedervlek laten verwijderen om cosmetische redenen. Een moedervlek kan ook verwijderd worden als deze irriteert bij het dragen van bepaalde kleding.

Wanneer de dermatoloog vermoedt dat een moedervlek onrustig is en wellicht uit kan groeien tot een melanoom, wordt de moedervlek verwijderd en nader onderzocht.

 


Wat kunt u zelf doen om moeder vlekken te voorkomen?

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer iemand op jonge leeftijd veelvuldig verbrandt, de kans op huidkanker op latere leeftijd toeneemt. Het is daarom van belang dat ouders en verzorgers van jonge kinderen zich vooral bewust zijn van enerzijds het goede van de zon (de aanmaak van vitamine D), maar zich zeker ook bewust zijn van het gevaar dat verbranden met zich meebrengt.

Bescherm uw huid en die van uw kinderen in de zon. Gebruik een goede zonnebrandcrème met een factor (minimaal 30) en draag beschermende kleding zoals een hoed of petje. Vermijd de zon op de heetste momenten van de dag tussen 11.00 en 15.00 uur. Houd hele jonge kinderen zo veel mogelijk uit de zon.


Prijzen en vergoedingen voor de behandeling van moedervlekken

Afhankelijk of de reden van verwijdering medisch of cosmetisch is wordt de behandeling door uw zorgverzekeraar vergoed. In overleg met uw arts of behandelaar bespreekt u de behandeling.

Klik op onderstaande link om de prijslijst te bekijken mocht de behandeling niet door uw zorgverzekeraar vergoed worden.