Mijn behandeling tegen zweet en geur

Overmatig transpireren


Mauritskliniek miraDry behandeling.

Peter (37): ‘Op de middelbare school had ik het al. Toen ik in de puberteit belandde, werd het erger. Nooit durfde ik mijn hand op te steken als ik het antwoord wist op een vraag. Niet omdat ik bang was dat ik het fout had, maar omdat iedereen dan de enorme plekken onder mijn oksels zouden zien. Het maakte niet eens uit of het nou warm of koud was: ik zweette altijd enorm veel.’

 

Overmatige transpiratie 

‘Het dragen van alleen nog maar dikkere, donkere shirts werd mijn overlevingsstrategie. Zeker als je een jaar of zestien bent, schaam je je ontzettend. Op leuke meisjes afstappen, nou dat durfde ik dus echt niet. Samen met mijn ouders probeerde ik van alles. Extra sterke deodorant. Sterk spul dat ik van de huisarts kreeg om de overmatige transpiratie van mijn oksels te verminderen. Plus nog een handjevol aan andere oplossingen. Steeds leken die aanvankelijk te werken. Maar na een aantal maanden keerden mijn klachten weer in volle glorie terug.’

 

Kletsnatte donkere plekken

‘Inmiddels was ik 35. Ik had inmiddels een leuke vrouw ontmoet, we woonden samen. Hoewel zij zich nooit beklaagd had over mijn nog steeds aanwezige zweetprobleem, vond ze het wel erg vervelend voor me. Bij mijn baan, waar ik na mijn studie ben blijven plakken, hoefde ik nooit netjes gekleed. Ik kon gewoon mijn donkere kledingstijl doorzetten. Maar nu wilde ik een andere richting op, en moest ik actief gaan solliciteren. En wát zag ik daar tegenop: hoe moest ik mijzelf nou verkopen als ik mijn wellicht toekomstige baas begroette met kletsnatte, donkere plekken in mijn overhemd?’

 

MiraDry

‘Mijn vriendin zag hoe ik worstelde met mijn zelfvertrouwen. Zij is toen voor mij op zoek gegaan naar een echte oplossing: de miraDry behandeling. Na al mijn pogingen die tot nu tevergeefs bleken, was ik sceptisch. Maar na veel goede verhalen gelezen te hebben op internet, maakte ik toch een afspraak. Tijdens de behandeling kreeg ik eerst meerdere verdovingsprikjes in mijn oksel. Ik ben niet bang voor naalden, maar het was fijn dat ik ze nauwelijks voelde. Toen de verdoving begon te werken, volgde de behandeling met het miraDry apparaat. Op verschillende plekken op je oksel ‘zuigt’ het apparaat zicht vast, en verwarmt het je huid. Dit om de zweetklieren te elimineren. Ook dit deed geen pijn.’

 

Kurkdroge oksels

‘Naderhand waren mijn oksels wat gezwollen, maar met wat ijs ertegenaan kon ik na een uurtje weer naar huis. Inmiddels zijn we vijf maanden verder. En wow, dit had ik niet durven hopen. Ik ben zelfs de ongekend warme zomer doorgekomen met kurkdroge oksels, én heb zweetvrij een nieuwe baan weten binnen te halen!’

 

Hyperhidrosis: wat is het en hoe kom je er weer vanaf?

Transpireren: een normale en nuttige functie van je lichaam. Door het uitscheiden van vocht wordt de temperatuur van je lijf geregeld en kan overmatige warmte je lichaam weer verlaten. Door de verdamping van zweet koelt je huid af. Deze zweetprikkel wordt gegeven door je hersenen, die de prikkel vervolgens doorgeven aan je zweetklieren. Hierdoor ga je zweten. Als je hyperhidrosis hebt, ligt de zaak anders. Hierbij zweet je veel meer dan eigenlijk nodig is, in zodanige mate dat je hiervan hinder ondervindt in je dagelijks leven en je zelfvertrouwen en welbevinden in gevaar komen. Gelukkig is er iets aan te doen!

 

Behandeling

Bij  de Mauritskliniek  kun je terecht voor de miraDry behandeling. Bij deze effectieve behandeling wordt de achterliggende oorzaak van het probleem aangepakt: de overactieve zweetklieren. Omdat die klieren verantwoordelijk zijn voor geur, heb je ook geen last meer van een onprettige zweetgeur. Met het miraDry apparaat worden door middel van elektromagnetische energie de zweetkliertjes van het te behandelen gebied geëlimineerd. De behandeling is niet invasief, duurt slechts een uurtje en je kunt gewoon dezelfde dag nog naar huis. Er zijn vaak twee behandelingen nodig voor het optimale resultaat. Na een behandeling zullen je zweetklieren niet opnieuw aangroeien, waardoor je blijvend kunt genieten van het resultaat!

 

Overmatig zweten

Heb jij ook last van overmatig zweten? Doe de check!

  • Je hebt last van overmatig zweten onder je oksels; soms zelfs in je slaap
  • Je hebt al een half jaar of langer last van zichtbaar en hevig zweten, zonder duidelijke oorzaak
  • Je hebt één of meerdere keren per week een (hevige) zweetaanval
  • Je zweten belemmert in redelijke tot hevige mate je dagelijks leven
  • Het overmatig zweten komt in je familie voor; je ouders hebben er bijvoorbeeld ook last van
  • Je neemt vaak een extra shirt of blouse mee naar je werk, om te wisselen gedurende de dag

Herken jij je in bovenstaande punten? Laat je voorlichten bij de Mauritskliniek.

Verschenen in het magazine “For you”  in december 2018.

Delen

Gerelateerd nieuws