Schurft

Schurft (officiële naam: scabiës) is een huidziekte door de schurftmijt. Deze mijt is een klein beestje dat in de huid gangetjes graaft en daar eitjes legt. Dit geeft jeuk en huiduitslag. Schurft is besmettelijk en wordt verspreid door direct contact met een besmet persoon of door het delen van kleding, beddengoed of handdoeken.

De behandeling valt binnen de basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Besmetting van schurft

De schurftmijt is een klein beestje dat in de bovenste lagen van de huid gangetjes graaft en daar eitjes legt. Dit geeft jeuk en huiduitslag. De schurftmijt is met het blote oog niet te zien.

De schurftmijt kruipt via huidcontact dat langer dan 15 minuten duurt van de ene naar de andere persoon. Als je schurft hebt hebben huisgenoten zoals ouders, kinderen, studenten of als je iemand dagelijks verzorgt een verhoogd risico om ook schurft te krijgen.

Andere risicomomenten zijn:

  • als je in een niet verschoond bed ligt waar de afgelopen 3 dagen iemand met schurft in heeft gelegen.
  • als je ongewassen kleding draagt die de afgelopen 3 dagen door iemand met schurft is gedragen. Dit geldt ook voor handdoeken en knuffels. Schurft heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne.

Kort contact, bijvoorbeeld iemand met schurft een hand geven, geeft geen besmetting.


Symptomen van schurft

Symptomen van schurft zijn intense jeuk, vooral ‘s nachts, en een huiduitslag die lijkt op kleine rode bultjes, streepjes of blaasjes. De uitslag kan op verschillende delen van het lichaam zitten, waaronder de handen, polsen, ellebogen, voeten, enkels en geslachtsdelen. De mijten zijn niet zichtbaar voor het blote oog.

Het duurt gemiddeld 2-6 weken voordat iemand na een schurftbesmetting jeuk en huidklachten krijgt. Het kan dus zijn dat iemand al besmet is zonder het zelf te weten en (nog) geen klachten heeft.


Schurft behandelen

Schurft kan worden behandeld met een speciale crème, smeersel of medicijn die de mijten doden. Meestal moet de crème tweemaal worden aangebracht, met een tussenpoos van een week, om ervoor te zorgen dat alle mijten en hun eitjes worden gedood.

Om schurft te voorkomen, is het belangrijk om contact met besmette personen te vermijden en geen persoonlijke spullen zoals kleding, beddengoed of handdoeken te delen. Als u vermoedt dat u schurft heeft, moet u een arts raadplegen voor diagnose en behandeling.

Het vervelende van schurft is dat je na de behandeling jezelf weer kunt besmetten als je niet alle voorzorgs- en hygiënemaatregelen neemt. Ook kun je weer besmet raken door andere mensen die niet gelijktijdig met jou behandeld worden. Het is dus erg belangrijk dat alle huisgenoten en eventuele bedgenoten tegelijkertijd met jou worden behandeld.


Wat kunt u zelf doen tegen schurft?

Veel mensen schamen zich wanneer de diagnose schurft wordt gesteld. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Iedereen kan schurft krijgen. Schurft is goed te behandelen en je kunt er helemaal van genezen.

Schurft voorkomen is lastig, maar je kunt op het volgende letten:

  • Denkt u dat u misschien schurft hebt opgelopen? Vraag uw huisarts om advies.
  • Schurft kan behandeld worden met een speciale crème, smeersel of tablet die de schurftmijten en de eitjes doden.
  • Meestal is de jeuk na de behandeling binnen 3 dagen duidelijk verbeterd, maar het kan wel 4 tot 6 weken duren tot de afwijkingen aan de huid en de jeuk geheel verdwenen zijn.
  • Bent u besmet? Informeer dan de mensen met wie je meer dan 15 minuten intensief contact hebt gehad om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Was al uw kleding en beddengoed van de afgelopen 3 dagen op minimaal 60 graden. Kleding die u niet op deze hoge temperaturen kan wassen, moet u minstens een week in een gesloten plastic zak opbergen.
  • Slaap niet in hetzelfde bed met iemand die schurft heeft.
  • Vermijd huidcontact met iemand die schurft heeft.
Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?