Oorzaken van spataderen

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van het ontstaan van spataderen. Wel zijn er meerdere (risico)factoren die zeer waarschijnlijk een rol spelen bij.

Door een goed functionerend vaatstelsel wordt het bloed rondgepompd. Het zuurstofrijke bloed wordt van het hart naar de benen gebracht en de aders brengen het zuurstofarme bloed vanuit de benen weer terug naar het hart.

In de aders zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één kant kan op stromen. Als deze klepjes niet goed meer sluiten spreekt men van spataderen. Het bloed wordt dan niet meer voldoende omhooggestuwd en het bloed ‘zakt’ dan weer terug naar beneden. Hierdoor raken de aderen in het been gestuwd. Na verloop van tijd kunnen de gevolgen zichtbaar worden als van buitenaf zichtbare kronkelend verlopende aderen.

Hoe kunnen spataderen ontstaan?

  • Erfelijke factoren.
  • Vrouw zijn. Dit wordt ook wel toegeschreven aan hormonale factoren.
  • Zwangerschap. Tijdens zwangerschap wordt bindweefsel slapper. De oorzaak van de spataderen zit ‘m tevens in het feit dat de baarmoeder extra druk geeft, waardoor aders sneller uit kunnen zetten.
  • Staand beroep. Staan verhoogt druk op de benen en voeten, waardoor vaten slapper kunnen worden en aderen uit kunnen gaan zetten.
  • Overgewicht. Ook dan is er sprake van verhoogde druk op de aders.
  • Trombose. Bij trombose zijn de diepere aderen verstopt geweest en de kleppen kunnen hierdoor beschadigd zijn geraakt.
  • Hogere leeftijd/ouder worden. Hoe ouder, hoe groter de kans op spataderen.

Wat kunt u zelf doen tegen spataderen?

Beweging

Het vermijden van lang zitten en staan, en het doen van kuitspieroefeningen kan de klachten verminderen, al zullen de spataderen er niet door weggaan. Ook wandelen, fietsen, zwemmen en joggen zijn goed om spataderen tegen te gaan. Reeds bestaande spataderen krijgen door de beweging veel minder druk te verduren, waardoor ze minder pijnlijk zijn. En een goede bloedsomloop helpt nieuwe spataderen tegengaan.

Kleding

Wanneer u reeds spataderen heeft, u heeft een staand beroep of bent zwanger, dan kan aangepaste kleding helpen de last te verlichten. Vermijd strak zittende, knellende kleding. Soms kan een elastisch verband verlichting brengen en eventueel kan de arts steunkousen voorschrijven.

Lichaamsverzorging

Wisselbaden stimuleren de bloedsomloop en zijn daarom een aanrader bij spataderen. Ook massage van de benen is een goed idee. Vermijd warmte en zonlicht. Warmte zorgt voor het uitzetten van de aderen in uw benen. Liever geen sauna of stoombad dus.


Meer weten over spataderen of spataderbehandelingen? Neem contact met ons op.

Brochure spataderen Mauritskliniek
  • Uw gegevens

    Let op: voor verzekerde zorg heeft u een verwijzing van uw arts nodig. Zonder verwijzing komen de kosten voor eigen rekening.