Allergie - huidaandoeningen door atopie

Allergie is een overdreven reactie van het lichaam op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn huidschilfers en haren van (huis)dieren, huisstofmijt, schimmels en stuifmeel (pollen) van grassen en bomen, veren en voedingsstoffen (bijvoorbeeld noten of schaaldieren).

De behandeling valt binnen de basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij allergie

De twee belangrijkste allergische reacties zijn:

Direct type allergie (= type I) en atopie

Hierbij ontstaan de klachten al een tiental minuten tot enkele uren na blootstelling aan het allergeen (stof die de allergische reactie veroorzaakt).

Bij het directe type allergie speelt “atopie” een belangrijke rol. Atopie is de aangeboren aanleg om allergisch te reageren volgens het directe type allergie. Atopische mensen kunnen heel gemakkelijk IgE (= immunoglobuline type E) antistoffen aanmaken die reageren tegen een scala aan allergenen die in de omgeving aanwezig zijn (waaronder pollen, schimmels, huisstofmijt).

Dit type allergie veroorzaakt ziekten als hooikoorts, allergisch astma en atopisch eczeem. Atopische mensen lijden vaak aan meerdere directe type allergieën tegelijk; dit wordt het “atopisch syndroom” genoemd. Ook voedselallergie valt onder de directe type allergie.

Vertraagd type (type IV) allergie

Hierbij ontstaan de klachten pas 2 tot 3 dagen nadat u in aanraking bent geweest met de stof, waar u allergisch voor bent. Een voorbeeld is contactallergie (bijv. nikkelallergie) of een geneesmiddelenreactie.


Diagnose en onderzoek bij allergie

De dermatoloog zal met u bespreken wanneer en hoe bij u de allergie zich openbaart. De arts kan priktesten en plakproeven gebruiken om te onderzoeken met welke stof uw lichaam een allergische reactie geeft.


De behandeling van allergie

De behandeling van een allergie verschilt per persoon en per allergie. Een allergie met een reactie op de huid of eczeem, kan met crèmes behandeld worden. Een allergie met een reactie op de slijmvliezen of hooikoorts kan behandeld worden met medicijnen.

 


Wat kunt u zelf doen tegen allergie?

Uiteraard is het zaak om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk in aanraking komt met de stof die de allergie veroorzaakt.

Zorg in ieder geval voor een goede ventilatie in huis.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?