Symptomen van spataderen

Spataderen of varices zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van aderen in de benen. 

Een spatader of varices is een verwijde ader die duidelijk zichtbaar is op de huid of voelbaar onder de huid. Spataderen zijn meestal blauw doorgeschemerd en kronkelig van vorm. Een spatader kan gevoelig en in sommige gevallen zeer pijnlijk zijn.

Spataderen geven lang niet altijd klachten, maar veel voorkomende symptomen zijn:

  • Jeuk
  • Vermoeide en zware benen
  • Gezwollen enkels in de avond
  • Nachtelijke krampen in de kuiten
  • Huidverkleuringen
  • Rusteloze benen (trillingen in de benen)

Wat kunt u zelf doen tegen spataderen?

Beweging

Het vermijden van lang zitten en staan, en het doen van kuitspieroefeningen kan de klachten verminderen, al zullen de spataderen er niet door weggaan. Ook wandelen, fietsen, zwemmen en joggen zijn goed om spataderen tegen te gaan. Reeds bestaande spataderen krijgen door de beweging veel minder druk te verduren, waardoor ze minder pijnlijk zijn. En een goede bloedsomloop helpt nieuwe spataderen tegengaan.

Kleding

Wanneer u reeds spataderen heeft, u heeft een staand beroep of bent zwanger, dan kan aangepaste kleding helpen de last te verlichten. Vermijd strak zittende, knellende kleding. Soms kan een elastisch verband verlichting brengen en eventueel kan de arts steunkousen voorschrijven.

Lichaamsverzorging

Wisselbaden stimuleren de bloedsomloop en zijn daarom een aanrader bij spataderen. Ook massage van de benen is een goed idee. Vermijd warmte en zonlicht. Warmte zorgt voor het uitzetten van de aderen in uw benen. Liever geen sauna of stoombad dus.


Meer weten over spataderen of spataderbehandelingen? Neem contact met ons op.

Brochure spataderen Mauritskliniek
  • Uw gegevens

    Let op: voor verzekerde zorg heeft u een verwijzing van uw arts nodig. Zonder verwijzing komen de kosten voor eigen rekening.
  • Heeft u medisch inhoudelijke vragen? Neem dan s.v.p. telefonisch contact met ons op via het telefoonnummer 088 - 628 74 00.