Fabienne Baart | Mauritskliniek

‘De huid vergeet niets’

Huid


Zonaanbidster Fabienne smeert huid nu in met factor 50

‘De huid vergeet niets’

Vier keer laat Fabienne Baart (36) haar huisarts een hardnekkig rood plekje op haar arm zien. Onschuldig, zegt de huisarts. Maanden later is ze in de Mauritskliniek voor iets anders. Ineens denkt ze aan dat plekje op haar arm. Ze vraagt of de dermatoloog hier ook even naar wil kijken. Die ziet met het blote oog dat het niet pluis is. In een kamer ernaast wordt – ‘huppetee’ – direct een stukje weefsel weggehaald.

Fabienne Baart groeit op in Portugal. Uren is ze op het strand te vinden, en anders is ze wel op vakantie met een zeilboot. En ja, dan verbrandt de huid wel eens, maar zo erg vindt ze dat niet, dan wordt ze snel bruin. Nu kijkt ze daar anders tegenaan, maar nog steeds zoekt ze graag de zon op. Ze houdt van golfsurfen, tennissen, een zonnig terras en een zonnebankje in de winter. Een echte zonaanbidder dus.

Muggenbultje
Ze is zich nu veel meer dan vroeger bewust van het risico op huidkanker. Fabienne: ‘Toch heb ik dat plekje op mijn arm nooit geassocieerd met huidkanker. Het leek op een soort muggenbultje, maar het ging maar niet weg. Ook mijn huisarts vond het niets ernstigs. En dan hoor je in de Mauritskliniek dat het huidkanker is. Dat is dan best heftig. De rode vlekjes in mijn gezicht en het opmerkzame oog van de dermatoloog in de Mauritskliniek zijn mijn geluk geweest. Die hebben me voor meer ellende behoed.’

Alert op plekjes
Later blijken ook in haar hals nog twee verdachte plekjes te zitten. Eerst wordt gekozen voor een crème, maar dat zorgt bij Fabienne voor een verbrande huid en blaren. Dan worden de huidkankerplekjes operatief verwijderd. De littekentjes herinneren Fabienne nog elke dag aan de gevolgen die veel zon op je huid kan hebben. ‘De laatste jaren smeer ik mijn huid in met factor 50 en ga ik op een terras vaker onder een parasol zitten. Maar het kwaad is al geschied, in mijn jonge jaren, de huid vergeet niets, de schades komen er nu uit. Ik ben daarom alert op plekjes op mijn huid die zich vreemd gedragen. Als ik twijfel, laat ik ze controleren bij de Mauritskliniek. Die hebben kennis van zaken, daar zien ze met het blote oog wat een ander niet ziet.’

Gastvrijheid en service
Fabienne beheert brasserie Mets op een tennisclub in Scheveningen. Ze deed de hogere hotelschool en geeft hospitality-trainingen. Over gastvrijheid en service hoef je haar dus niets te vertellen. Ze vindt dat het op de Mauritskliniek fantastisch geregeld is. ‘Ik werd vriendelijk ontvangen en professioneel geholpen. Tijdens de operatieve ingrepen was ik best wel shaky, maar ze stelden me meteen op mijn gemak. De medewerkers zijn zorgzaam en afspraken worden zo gemaakt dat ze ook in mijn agenda passen.’

Hartenkreet
Ze besluit met een hartenkreet voor iedere zonaanbidder: bescherm je tegen de zon en laat verdachte plekjes controleren. En let dan niet alleen op moedervlekjes, maar op elk plekje dat zich vreemd gedraagt.’

 

Mauritskliniek: Persoonlijk, duidelijk, goed geregeld

Delen

Gerelateerd nieuws