Soa - diagnose, onderzoek en behandeling

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa), is een overdraagbare ziekte die ontstaat door onbeschermd seksueel contact. Veel voorkomende soa’s zijn genitale wratten, chlamydia infectie, gonorroe, hepatitis B, syfilis en aids.

De behandeling valt binnen de basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij een soa

De klachten zijn afhankelijk van het type soa dat u heeft. Ze variëren van zweertjes, wratjes, pijn, jeuk tot een branderig gevoel bij het plassen.

Een soa kan bij onbeschermd seksueel contact ongemerkt worden doorgegeven aan een partner, want iemand kan een soa hebben zonder iets te merken. Sommige soa’s geven pas jaren later klachten en ernstige gevolgen, terwijl ze in een vroeg stadium goed te behandelen zijn.


Diagnose en onderzoek bij een soa

Bij een soa-test kunt u op verschillende manieren worden onderzocht:

  • Bloedonderzoek.
  • Lichamelijk onderzoek: uitstrijkjes.
  • Urineonderzoek.

Afhankelijk van uw situatie wordt bepaald welk onderzoek voor u van toepassing is.


Behandeling van een soa

De behandeling van een soa is altijd nodig, ook al verdwijnen de klachten of worden ze na een tijdje minder. De behandeling verschilt per soa, net zoals de duur van de behandeling. De meeste soa’s zijn eenvoudig te genezen. Andere soa’s zijn niet te genezen omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft. De klachten en verschijnselen kunnen wel bestreden worden.


Wat kunt u zelf doen om een soa te voorkomen?

Vrij veilig.  Als u vermoedt dat u een soa heeft, aarzel dan niet, voorkom verdere besmetting en ga naar uw huisarts of GGD. Daar zal men beoordelen of doorverwijzing naar een dermatoloog gewenst is.

Wie zijn uw behandelaars?