Overmatige transpiratie (hyperhidrosis)

Overmatige transpiratie of overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Er is sprake van hyperhidrosis als de zweetproductie zo fors is dat het belemmerend werkt in het dagelijkse sociale leven.

 • Gespecialiseerde behandelteams
 • Korte wachtlijsten
 • De behandeling valt mogelijk binnen uw zorgverzekering
 • Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier
 • Onze patiënten beoordelen ons met een 8.5 (gemiddelde van alle beoordelingen 2022)

Verschijnselen bij overmatige transpiratie

Bij hyperhidrosis zijn bepaalde delen van het lichaam regelmatig erg vochtig door te veel zweet. Zweten is een normale functie van het lichaam. Hierdoor wordt het lichaam afgekoeld. Sommige mensen zweten zo veel dat ze er last van hebben. Het te veel zweten kan over het gehele lichaam optreden. Meestal blijft het beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. De gebieden waar hyperhidrosis het meest voorkomt zijn de oksels, het gezicht, de handen en de voeten.

Bij hyperhidrosis van de handen zijn de handpalmen vochtig of zelfs erg nat. Soms ontstaat verweking van de huid, waarbij de opperhuid bleek van kleur wordt en gaat rimpelen, alsof men te lang met de handen in het water is geweest.

Hyperhidrosis is een zichtbare aandoening die storend kan zijn bij sociale contacten. Het kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen en schaamtegevoelens. Naast de psychologische gevolgen kan overmatig zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen. Ook kunnen bepaalde activiteiten, zoals autorijden door een glippend autostuur, fysiek bemoeilijkt worden.

Oorzaken van hyperhidrosis

De oorzaak van overmatig transpireren of overmatig zweten is niet bekend. Ongeveer een derde tot de helft van de mensen met hyperhidrosis heeft een familielid met hetzelfde probleem. Dat zou kunnen wijzen op een mogelijke erfelijke factor.

Wanneer alle zweetklieren over het gehele lichaam te actief zijn, komt dit meestal door een ander probleem bijvoorbeeld door:

 • Overgewicht.
 • Een onderliggende aandoening (zoals bijvoorbeeld een schildklieraandoening).
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Psychische oorzaken.

 


Diagnose en onderzoek bij overmatige transpiratie

De dermatoloog gaat met u in gesprek en stelt de diagnose op basis van uw klachten en het klinisch beeld. Aanvullend onderzoek is alleen nodig indien er bijkomende symptomen zijn die wijzen op een onderliggende aandoening.


De behandeling bij overmatige transpiratie

Overmatig transpireren kan op diverse manieren worden behandeld:

1. Aluminiumhydroxychloride crème of vloeistof
2. Iontoforese
3. Medicijnen
4. Botuline toxine injecties
5. miraDry

In overleg met uw dermatoloog zal een voor u passende behandeling worden gekozen.


Wat kunt u zelf doen tegen overmatige transpiratie?

 • Draag bij hyperhidrosis van de oksels en liezen zoveel mogelijk luchtige, koele katoenen kleding.
 • Draag zo mogelijk open schoenen bij hyperhidrosis aan de voeten.
 • Gebruik deodorant of andere anti-zweetmiddelen.
 • Houd de omgevingstemperatuur koel en zorg voor een goede ventilatie.
 • Vermijd voeding waardoor u gaat zweten, zoals sterk gekruid eten.
 • Vermijd stress en doe zo nodig ontspanningsoefeningen.

Prijzen en vergoedingen van de overmatige transpiratie behandeling voor onder de oksels

Een behandeling voor hyperhidrosis valt mogelijk binnen uw zorgverzekering. Raadpleeg hiervoor uw polis. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Houdt u uiteraard wel rekening met uw eigen risico.

Klik op onderstaande link om de prijslijst te bekijken voor de mogelijke behandelingen.

Mocht de behandeling niet binnen de verzekerde zorg vallen, dan zal uw behandelaar dat met u bespreken. U ontvangt dan een offerte en voorafgaand aan de behandeling dient deze te zijn voldaan. Hiervoor is een pinapparaat aanwezig bij de balie.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?

Veelgestelde vragen

Ga ik door de miraDry behandeling meer zweten op andere lichaamsdelen?

Nee. Als de zweetkliertjes onder de oksels zijn verwijderd stopt het lichaam met het transpireren op die plek. Het lichaam zal niet ergens anders extra gaan zweten om het gemis te compenseren.

Hoe kom ik er achter dat ik overmatig transpireer?

Voor wie de volgende vragen met ‘ja’ kan beantwoorden zou de miraDry behandeling wel eens dé goede oplossing kunnen zijn:

 • Belemmert de transpiratie u bij uw dagelijkse bezigheden?
 • Moet u regelmatig nieuwe deodorant aanbrengen?
 • Maakt u zich zorgen over de zichtbaarheid van uw transpiratieplekken?
 • Moet u zich vanwege de zweetplekken dagelijkse meerdere keren verschonen?
 • Draagt u overwegend kleding in materialen en kleuren die de zweetplekken niet zo snel tonen?
 • Dient u uw kledingstukken regelmatig te vernieuwen?
Hoe werkt miraDry precies?

miraDry maakt gebruik van microgolven die plaatselijk de zweet- en geurklieren kapot maken. De straling van microgolven creëert warmte, die de zweet- en geurkliertjes in de oksel veilig en definitief elimineert.

Is de miraDry behandeling veilig?

Ja, de miraDry procedure is toegestaan door de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) en draagt ook het Europese CE keurmerk. Er zijn wereldwijd al meer dan 150.000 miraDry behandelingen uitgevoerd. Het is gebleken is dat de behandeling veilig en blijvend effectief is.

Is het zeldzaam, dat ik zo veel zweet?

Nee, hinderlijke transpiratie komt veel voor. Er zijn bijna een half miljoen mensen in Nederland die echt overmatig zweten. Er zijn er nog veel meer die dagelijks hinder ondervinden van hun zweet en geur.

Is miraDry wel iets voor mij?

Wie last heeft van transpiratie, zweetplekken en hinderlijke geur onder de oksels, is een kandidaat voor een miraDry behandeling. miraDry is alleen geschikt voor de behandeling van oksels. De minimale leeftijd is 18 jaar.

Kan ik die zweetklieren wel missen?

Hoewel uw lichaam zweetklieren nodig heeft om zichzelf te koelen, bevat uw lichaam 2-4 miljoen zweetklieren. Slechts ongeveer 2% is te vinden in uw oksels. Het elimineren van deze 2% zweetklieren heeft geen invloed op het vermogen van uw lichaam om zichzelf te koelen.

Kan ik met de miraDry behandeling ook zweetklieren in ander delen van mijn lichaam laten verwijderen?

De miraDry procedure is niet geschikt om transpiratie op andere delen van het lichaam, zoals handen, voeten, voorhoofd of knieholtes te verminderen.

Waarom zweten we eigenlijk?

Om de temperatuur van ons lichaam te reguleren. Bij inspanning en dergelijke stijgt de temperatuur van ons lichaam. Dit gaan we tegen door zweet te produceren en te laten verdampen. Zo koelt ons lichaam af tot de goede temperatuur.

Heb ik een verwijzing nodig voor de miraDry behandeling?

Omdat de miraDry behandeling niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar, is een verwijzing van de huisarts niet nodig.

Hoe lang duurt een miraDry behandeling?

Normaal gesproken duurt een miraDry behandeling ongeveer 1,5 uur.

Is de miraDry behandeling pijnlijk?

Omdat plaatselijke verdoving voor de behandeling wordt toegediend, is de miraDry behandeling meestal pijnloos. Gedurende de behandeling voelt men wat druk en trek op de huid, alsmede wat warmtestraling. Er kan een enkele keer een gevoelige plek worden ervaren, die snel verdwijnt en meestal prima te verdragen is.

Over het algemeen omschrijven de patiënten de pijn als een 2 op een schaal van 1 tot 10 – waar 10 voor de meeste pijn staat.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Naar verwachting kan de patiënt de dagelijkse bezigheden over het algemeen weer bijna direct hervatten, en na enkele dagen weer beginnen met sporten. De arts zal een lichte pijnstiller adviseren om evt. napijn te verminderen, ook wordt er geadviseerd om de behandelde plekken gedurende een paar dagen te koelen met icepacks. Welke resultaten kan ik verwachten? De meeste patiënten laten weten dat ze een enorme en blijvende vermindering van de transpiratie onder de oksels ervaren. In een recente klinische studie is gebleken dat de transpiratie met gemiddeld 82% was verminderd. Deze vermindering is al direct na de behandeling effectief. Zoals gebruikelijk bij medische behandelingen, kunnen de individuele resultaten iets verschillen.

Komen de zweetklieren weer terug na een miraDry behandeling?

Nee. De zweetklieren onder de oksels groeien niet opnieuw en worden niet opnieuw door het lichaam gemaakt nadat ze zijn verwijderd. Patiënten ervaren een duidelijke en blijvende vermindering van transpiratie onder de oksels.

Zijn er bijwerkingen van een miraDry behandeling?

Er kunnen plaatselijk enkele gevoelige plekken en zwellingen zijn na de behandeling. Sommige patiënten hebben een licht tintelend gevoel in de huid van de oksels. Dit kan tot enkele weken na de behandeling duren. Al deze ‘bijwerkingen’ zijn sowieso tijdelijk.