Huidkanker - verschijnselen en diagnose

Huidkanker is een vorm van kanker waarbij gewone huidcellen veranderen in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Huidkanker komt helaas veel en ook steeds vaker voor.

De behandeling valt binnen de basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij huidkanker

Huidkanker komt helaas veel en ook steeds vaker voor. Het is een vorm van kanker waarbij gewone huidcellen veranderen in kwaadaardige cellen, die ongeremd kunnen delen. Het is goed om te weten dat er verschillende soorten huidkanker bestaan, en dat die niet allemaal even gevaarlijk zijn.

De meeste vormen van huidkanker worden veroorzaakt door UV-straling. Mensen die veel zijn verbrand in hun kindertijd of jeugd, hebben een verhoogd risico op huidkanker. Daarnaast kan ook erfelijkheid een rol spelen bij sommige vormen van huidkanker.

Mogelijke symptomen van een huidkanker zijn:

  • een wondje dat niet vanzelf geneest
  • een ruw, makkelijk bloedend plekje
  • een vreemd rood of zwart gezwelletje dat u niet kunt verklaren
  • een moedervlek die plotseling groter wordt, jeukt, bloedt, of van vorm of kleur verandert

Hoe herken ik een verdacht plekje?

De diagnose stellen kunt u niet zelf, maar zal altijd door een specialist gesteld worden. Echter is het goed om zelf alert te zijn op verdachte vlekjes.

Lees daarom hier hoe u dit zelf in de gaten kunt houden.

 


Diagnose en onderzoek bij huidkanker

De drie vormen van huidkanker die het meest voorkomen zijn:

Diagnose en onderzoek

Wanneer u met een verdacht plekje bij de dermatoloog komt zal deze de huid beoordelen. Eventueel wordt een stukje huid afgenomen (huidbiopsie) om het verder te onderzoeken. Soms wordt de afwijking meteen in zijn geheel verwijderd voor nader onderzoek.


De behandeling van huidkanker

Er zijn verschillende manieren om huidkanker te behandelen. De arts stelt een bepaalde behandeling voor op basis van de vorm van huidkanker, de plaats en omvang van de verdachte plek, uw leeftijd en algemene gezondheid.

Afhankelijk van het type huidkanker zal de voor u meest geschikte behandeling worden besproken.


Wat kunt u zelf doen om huidkanker te voorkomen?

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer iemand op jonge leeftijd veelvuldig verbrandt, de kans op huidkanker op latere leeftijd toeneemt. Het is daarom van belang dat ouders en verzorgers van jonge kinderen zich vooral bewust zijn van enerzijds het goede van de zon (de aanmaak van vitamine D), maar zich zeker ook bewust zijn van het gevaar dat verbranden met zich meebrengt.

Gebruik een goede zonnebrandcrème met een factor (minimaal 30) en draag beschermende kleding zoals een hoed of petje. Vermijd de zon op de heetste momenten van de dag tussen 11.00 en 16.00 uur. Houd kleine kinderen zo veel mogelijk uit de zon. Vermijd de zonnebank.

Houd verder uw huid goed in de gaten. Wees alert op nieuw ontstane, snel groeiende plekjes.

Wie zijn uw behandelaars?