Marisken behandelen

Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Bij hinderlijke symptomen kan een medische excisie worden overwogen. Tijdens de ingreep verwijdert een arts voorzichtig het overtollige weefsel onder lokale verdoving. Niet alle marisken hoeven behandeld te worden; onschadelijke marisken zonder symptomen worden niet verwijderd.

De behandeling valt binnen uw basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnsel bij een mariske

Marisken komen voor bij zowel vrouwen als mannen, voornamelijk na de puberteit. Ze zijn volledig onschadelijk en veroorzaken meestal geen klachten. Vanwege hun locatie bij de anus kunnen er echter ontlastingresten in de plooien van de mariske achterblijven, wat jeuk en irritatie kan veroorzaken. Bloeden als gevolg van marisken is doorgaans niet gebruikelijk.

Marisken zijn goedaardige huidplooien die zich rondom de anus vormen. Ze worden ook wel “skin tags” of “huidflapjes” genoemd. Hoewel de precieze oorzaak van marisken niet bekend is, wordt vermoed dat ze ontstaan als restant van een aambei of een gestolde ader. Als je regelmatig hinder ondervindt van marisken of als de symptomen aanhouden, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een accurate diagnose en geschikt advies over behandeling en preventie.


Onderzoek en diagnose van een mariske

Tijdens het spreekuur neemt de arts de tijd om naar uw klachten te luisteren en vragen te stellen over uw gezondheid. Vervolgens wordt u lichamelijk onderzocht. De arts bekijkt uw anus en de huid eromheen. Tijdens dit onderzoek kan de arts de mariske met het blote oog vaststellen. Eventuele klachten die u ervaart kunnen ook veroorzaakt worden door het laatste stukje van de darmen, daarom zal de arts ook dit stukje van de darmen middels een proctoscoop bekijken. Een proctoscoop is een klein doorzichtig buisje waardoor de arts de laatste 5 – 8 cm van de darm kan bekijken. Op basis hiervan zal de arts bepalen wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer er tijdens de proctoscopie een aambei te zien is, kan deze direct worden behandeld.


Behandeling van een mariske

De behandeling van uw klachten is afhankelijk van de diagnose. Bij een mariske is een behandeling meestal niet nodig. Echter wanneer een mariske veel klachten veroorzaakt zoals jeuk en irritatie kan de arts besluiten om deze toch te behandelen en de mariske middels excisie te verwijderen. De arts zal dit met u bespreken en u besluit samen wat voor u de meest geschikte behandeling is.

Gaat u voor de behandeling nog even naar het toilet zodat uw blaas en darm leeg zijn. Dit is voor u comfortabel en vergemakkelijkt de behandeling. U ligt op de onderzoekstafel met opgetrokken knieën. Het verwijderen van de huidflapjes wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt een prikje ter plaatse van de mariske. Daarna wordt een groot deel van de mariske weggesneden en meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Het heeft niet de voorkeur de mariske volledig te verwijderen. Er is bij ruim weghalen namelijk een kleine kans op langdurige of blijvende pijn. U kunt direct na de behandeling naar huis gaan. Wel kan het prettig zijn als iemand u naar huis kan brengen, want bij sommige is er wat pijn of een onaangenaam gevoel in het behandelde gebied aanwezig.


Wat kunt u doen een om een mariske te voorkomen?

De behandeling werkt vaak goed. Klachten kunnen echter altijd terug komen. Het is belangrijk om u er bewust van te zijn om druk rond de anus zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg voor een goede hygiëne zodat jeuk en uitslag kunnen worden voorkomen. Wanneer toiletpapier niet voldoende is om het gebied goed schoon te krijgen, is een nat washandje of regelmatig spoelen met de douchekop aan te raden.

Klachten kunnen worden voorkomen door de stoelgang zacht te houden. Enkele praktische tips:

  • Zorg voor zachte ontlasting.
  • Zorg voor vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, roggebrood, lijnzaad, fruit zoals bramen/ bessen.
  • Drink 1 ½ tot 2 liter water per dag.
  • Beweeg een half uur per dag (bijvoorbeeld wandelen of fietsen).
  • Als u moeilijke ontlasting blijft houden, adviseren we u psylliumzaad zakjes te gebruiken (te koop bij drogist of apotheek, lees van tevoren de bijsluiter) of contact op te nemen met uw huisarts.

Bij blijvende klachten van bloedverlies is het verstandig dat de rest van de dikke darm wordt bekeken. Dit heet een endoscopie. Bespreek dit met uw huisarts.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?