Sclerocompressietherapie (ESCT)
Sclerocompressietherapie staat ook wel bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. Deze methode is geschikt voor kleine en middelgrote spataderen.
De sclerocompressietherapie behandeling
Bij (echogeleide) sclerocompressietherapie worden de spataderen met een kleine naald aangeprikt en wordt er een vloeistof ingespoten. Deze vloeistof zorgt voor een ontstekingsreactie van de vaatwand en vervolgens het oplossen / afbreken van de spatader.
Bij deze behandeling is geen verdoving nodig en u houdt er geen littekens aan over.
Na de sclerocompressietherapie behandeling
Na de (echogeleide) sclerocompressietherapie behandeling krijgt u een elastische steunkous. De kous draagt u in totaal maximaal 2 weken, waarbij u de kousen eerst dag en nacht draagt en daarna alleen overdag. U kunt uw normale dagelijkse bezigheden direct hervatten, maar u mag niet intensief sporten en een week niet vliegen.
Mogelijke complicaties
Na deze ingreep kunnen lichte complicaties ontstaan zoals bloeduitstortingen. Deze complicaties verdwijnen vanzelf na een paar weken. Bij het inspuiten van spataderen kunnen bruine verkleuringen van de huid en onderhuidse bobbeltjes ontstaan. Deze trekken soms pas na maanden weg.
De kans is aanwezig dat er nieuwe, ragfijne vaatverwijdingen ontstaan (telangiectatic matting). Dit is niet van te voren te voorspellen. Dit verdwijnt meestal vanzelf, maar het kan ook blijvend zijn. Opnieuw behandelen met scleroseren levert vaak meer matting op.
Zeldzaam is een trombosebeen of longembolie of versterving van een stukje huid.
Prijzen en vergoedingen van de sclerocompressietherapie behandeling
Of de behandeling van uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de ernst van uw aandoening. Het Zorginstituut Nederland heeft sinds 2014 nieuwe richtlijnen uitgebracht over de vergoeding van behandelingen, daarbij wordt gekeken naar de optelsom van de volgende zaken:
- De terugvloed van het bloed. Deze wordt gemeten tijdens het duplexonderzoek en moet minimaal 0,5 seconde duren.
- De diameter van de spatader. Deze moet minimaal 3 millimeter zijn. Ook dit wordt gemeten tijdens het duplexonderzoek.
- De klachten en/of huidafwijkingen. Deze moeten gerelateerd zijn aan den zieke ader. Hierbij kunt u denken aan pijn, kramp, een vermoeid of zwaar gevoel in de benen, rusteloze benen, jeuk en/of oedeem.
Wanneer aan al deze zaken is voldaan wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar.
Wanneer deze niet binnen uw zorgverzekering valt, ontvangt u een offerte.
Klik op onderstaande link voor de prijslijst.
Kunt u niet komen? Of vindt u het niet meer nodig?
Let op: aangepaste regels te laat of niet afzeggen
Mauritskliniek is continu bezig met het verbeteren van haar kwaliteit van zorg. Helaas komt het regelmatig voor dat een patiënt zonder tijdige afmelding niet op een afspraak komt. Hierdoor kan de arts of behandelaar deze kostbare tijd niet inzetten voor een andere patiënt en loopt de wachttijd voor andere patiënten op. Mauritskliniek berekent de kosten hiervan door aan patiënten die wegblijven.
Bent u verhinderd voor een afspraak, dan dient u dat minimaal 48 uur van tevoren te laten weten.
Verdere informatie over de sclerocompressietherapie behandeling
Als u deze behandeling zal ondergaan, ontvangt u van ons uitgebreide informatie over voorbereiding en nazorg.