‘Ik heb mezelf getrakteerd op een spataderbehandeling’

Spataderen


Kim Rus

 

‘Ik heb mezelf getrakteerd op een spataderbehandeling’

 

Anderen viel het niet direct op dat ik spataderen had, ik zag ze elke dag in de spiegel’, vertelt de 31-jarige tennistrainster Kim Rus. ‘Toen het erger werd en ik aan het eind van de dag steeds vaker druk op mijn benen voelde, heb ik mezelf getrakteerd op een behandeling in de Mauritskliniek. Het ziet er nu goed uit en ik heb geen stijve benen meer.’

Kim Rus staat als tennistrainster elke dag op tennisbaan De Metselaars in Scheveningen. Ondanks haar nog jonge leeftijd ontstonden op haar bovenbeen spatadertjes. ‘Ze zaten echt in het zicht. In mijn knieholte waren ze mij waarschijnlijk minder opgevallen, nu werd ik er dagelijks mee geconfronteerd. Ook al omdat ik op de tennisbaan vaak in een korte broek of tennisrok loop. Na een drukke periode waarin ik nog meer op de tennisbaan stond, breidden de spataderen zich uit naar mijn kuit. Ook kreeg ik na een dag werken een stijf gevoel in mijn benen. Echt ongemakkelijk. Toen besloot ik er iets aan te laten doen.’

In de top 10
Spataderen komen veel voor, bij oude én jonge mensen. Maar liefst een op de vier mensen krijgt ermee te maken – vrouwen meer dan mannen. Spataderen staan in de top 10 van klachten waar mensen het meest mee naar de huisarts gaan. Ze kunnen een moe, zwaar gevoel geven in de benen, maar ook pijn, kramp, jeuk of een branderig gevoel. Na verloop van tijd kunnen huidafwijkingen ontstaan. Andere klachten zijn rusteloze benen en vocht in de enkels. Daarnaast ervaren de meeste mensen spataderen als ontsierend.
‘Het was bij mij nog niet ernstig’, zegt Kim, ‘maar ik vond het niettemin vervelend, ongemakkelijk en lelijk. Ik hoopte altijd snel op de zomer, op bruine benen vallen ze minder op.’

Injecties
Bij de Mauritskliniek voelt ze zich direct op haar gemak. Er wordt een echo-onderzoek (Duplex) gedaan, behandelopties worden besproken. Zo kunnen spataderen er onder narcose uit worden getrokken (strippen). Ook kunnen ze van binnenuit met laser worden dichtgeschroeid. Kim kiest in overleg met haar fleboloog voor injecties. Ze krijgt vijftien prikjes in haar ene been, acht prikjes in haar andere. Door de ingebrachte vloeistof verkleven de aderen, na verloop van tijd sterven ze af. Na de ingreep moet Kim twee weken met elastische kousen lopen. Om te voorkomen dat de aderen weer openspringen, mag ze in het begin ook niet douchen en sporten. Kim: ‘Daarom was het voor mij en mijn werk gunstig om de behandeling in de maand december af te spreken. In die periode valt het ook minder op dat je kousen draagt. De behandelafspraak kon ik soepel afstemmen met de Mauritskliniek.’

Tevreden
Kim is erg tevreden over het resultaat en de opvang in de Mauritskliniek. ‘De sfeer was goed en alles werd duidelijk uitgelegd. Ik merk soms dat er een zekere schroom bestaat om met spataderen naar de dokter te stappen. Dat is jammer. Waarom met een dergelijk ongemak door blijven lopen als er met een relatief eenvoudige ingreep iets aan te doen is?’

 

Mauritskliniek: Persoonlijk, duidelijk, goed geregeld

Delen

Gerelateerd nieuws