Ouderdomswratten (verruca seborrhoïca)

Een ouderdomswrat (verruca seborrhoïca) is een volkomen goedaardige woekering van de huid. Het is een ruwe onregelmatige, bruinige plek die bovenop de huid lijkt te liggen.

De behandeling valt niet binnen uw zorgverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij ouderdomswratten

De meeste ouderdomswratten zijn 0,5 tot 3 centimeter groot. Het zijn ruwe, onregelmatige, bruinige plekken die bovenop de huid lijken te liggen. Soms zijn de wratten gelig of huidkleurig. Maar ze kunnen ook donkerbruin of haast zwart zijn.

In een ouderdomswrat zitten vaak kloven en scheurtjes. Deeltjes van een ouderdomswrat kunnen soms als kruimeltjes loslaten of afbrokkelen. Meestal heeft u meer dan één ouderdomswrat. Ouderdomswratten zitten het meest in het gezicht (vooral vóór de oren, op de slapen), op de rug of borst en in de nek. Ouderdomswratten kunnen ook jeuken.


Onderzoek en diagnose bij ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld met het blote oog. Aanvullende diagnostiek is vrijwel nooit nodig. Bij twijfel wordt er soms een huidbiopsie verricht.


Behandeling van ouderdomswratten

Een ouderdomswrat kunt u gewoon laten zitten. Er is geen behandeling nodig.

Is een ouderdomswrat voor u storend, dan zijn er een paar manieren om een ouderdomswrat te verwijderen.

Curettage

Ouderdomswratten zijn vaak gemakkelijk af te schaven, dit noemen we curetteren. De huid kan vooraf door middel van een injectie worden verdoofd, maar vaak is dat niet eens nodig. Er blijft een oppervlakkig schaafwondje over, dat snel en meestal zonder litteken geneest.

Snijden

Lijkt de plek meer op een moedervlek dan wordt deze nog wel eens helemaal weggesneden. Daarbij wordt de huid vooraf verdoofd met een injectie. Het wondje wordt gehecht en het weggesneden stukje wordt opgestuurd voor onderzoek.

 


Wat kunt u zelf doen tegen ouderdomswratten?

Er valt niets te doen om het beloop van ouderdomswratten te beïnvloeden of het ontstaan van de wratten te voorkomen. Afgeraden wordt om bestaande wratten zelf af te krabben, doordat het zo ontstane wondje kan gaan infecteren. Indien u toch van de wratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.


Prijzen en vergoedingen van het verwijderen van ouderdomswratten

Klik op onderstaande link om de prijslijst te bekijken voor het verwijderen van ouderdomswratten. De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Deze prijzen gelden voor behandeling die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed.

 

Wie zijn uw behandelaars?