Vraag en antwoord hangende oogleden

Hangende oogleden kunnen een oorzaak zijn van een vermoeid of verouderd uiterlijk. Gelukkig is daar iets aan te doen door middel van een bovenooglidcorrectie. Wij hebben een Q&A voor u samengesteld van vragen die wij regelmatig ontvangen wanneer u kiest voor een ooglidcorrectie.

Hoe werkt dat, een correctie voor hangende oogleden?

Een ooglidcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na ontvangst in onze kliniek, wordt u in de behandelkamer verdoofd op de plek waar de ingreep zal plaatsvinden. Om de hangende oogleden te corrigeren, voeren we een ooglidcorrectie uit en neemt de chirurg van de Mauritskliniek de overtollige huid boven het oog weg en maakt het kapsel strakker. Ook haalt de chirurg soms vet en iets spierweefsel weg. Het sneetje (of de incisie) van de operatie komt precies in een natuurlijke huidplooi van het ooglid te liggen, waardoor na verloop van tijd geen litteken meer te zien is. U kunt dezelfde dag weer naar huis.
Nadat u genezen bent, heeft u weer een jongere uitstraling en een minder vermoeide blik. Had u last van vermoeidheid, hoofdpijn of tranende ogen? Ook die klachten verdwijnen.

Ooglidcorrectie behandeling Mauritskliniek

Hoe kan ik mij goed voorbereiden op de ooglidcorrectie?

 • We voeren de operatie uit onder plaatselijke verdoving. We raden u aan drie weken voor tot drie weken na de operatie niet te roken. Dat bevordert de genezing.
 • Gebruik u bloedverdunnende medicijnen? Die moet u tijdens de operatie niet gebruiken, dat zou bloedingen kunnen veroorzaken. De chirurg bespreekt met u wanneer u het beste met deze medicijnen kunt stoppen.
 • Gebruik voor de ingreep geen cosmetica, zoals dagcrème, eyeliner en mascara. Ook ringen, horloges en andere sieraden kunt u beter thuislaten.
 • Neem één uur voor de ingreep 2 tabletten paracetamol (500 mg) in. Wilt u Arnica-zalf of Arnica-druppels gebruiken? We verbieden het niet, maar zeggen wel dat de werking ervan niet bewezen is.

Wat kan ik zelf doen om mijn genezing goed te laten verlopen?

Na de operatie leggen we gekoelde gaasjes en een ‘ijsbril’ op uw ogen. Dit koelen moet het nabloeden tegengaan. Zo worden de ogen niet dik en blauw. Het is verstandig dit koelen thuis nog enkele uren voort te zetten. We raden u aan dit elk uur een kwartier te doen. Dit kunt u doen door de ijsbril te gebruiken, of door stukjes ijs of diepvriesdoperwten in een plastic zakje op uw ogen te leggen. Doe er dan wel een gaasje tussen.

Wanneer contact opnemen na correctie van hangende oogleden?

 • Neem contact op met de Mauritskliniek als er ‘vuil’ uit het oog komt of als de oogleden abnormaal korsterig zijn.
 • Neemt de zwelling toe? Voelt u het oog kloppen? Treedt heftige pijn op? Kleurt het oogwit geheel rood? Twijfelt u? Neem ook dan contact op met de Mauritskliniek. Buiten kantooruren hoort u een bandje met een spoednummer.

Wat mag ik níet doen na correctie van hangende oogleden?

 • De hechtdraden worden na een week verwijderd. Het beste is de pleistertjes op de oogleden zo lang mogelijk te laten zitten, het liefst de hele week.
 • Maak de hechtingen niet nat.
 • Douche niet te warm.
 • Ga de eerste week na de operatie niet bukken of zwaar tillen, omdat dit spanning op de oogleden kan veroorzaken.

Wat mag ik wél doen na een correctie van hangende oogleden?

 • Het is in de eerste week na de operatie goed mogelijk te lezen, televisie te kijken en achter een computerscherm bezig te zijn.
 • Het is raadzaam om met een kussen extra te slapen, zodat het hoofd niet te laag ligt. Hiermee voorkomt u extra zwelling de volgende ochtend.
 • Na twee weken mag u weer voorzichtig gaan sporten.
 • Heeft u pijn? Dan mag u per dag maximaal vier keer twee tabletten paracetamol (500 mg) innemen.
 • Twee weken na de operatie mag u weer make-up aanbrengen op uw ogen, tenzij de chirurg u andere instructies geeft.

Hoe gaat de genezing verder?

In het begin zullen de littekens nog wat rood zijn, maar na een aantal weken of maanden zijn ze nauwelijks meer te zien.

Wat kost een bovenooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie wordt tegenwoordig zelden nog vergoed door verzekeraars.

Hier vindt u de prijzen voor de behandelopties. Uw arts zal uitgebreid met u overleggen welke ingreep voor u van toepassing is.

Kunt u niet komen? Of vindt u het niet meer nodig?

LET OP: I.v.m. de benodigde tijd van zowel arts als medische ondersteuning, geldt voor een ooglidcorrectie een annuleringstermijn van 7 dagen. Als u te laat of niet afzegt, zijn we genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.

Wat is de kracht van Mauritskliniek?

 • De behandeling zal worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U kunt daardoor snel weer naar huis
 • De ingreep is klein, met groot effect: u heeft weer een natuurlijke en frisse uitstraling
 • U wordt behandeld door ervaren specialisten
 • De Mauritskliniek heeft vier vestigingen; bekijk de vestiging bij u in de buurt
 • Meld u aan voor ons gratis webinar ‘ooglidcorrectie’ en krijg antwoord op al uw vragen
 • Het eerste consult is gratis en vrijblijvend

Gratis eerste consult

Wilt u weten of een ooglidcorrectie u van uw zware oogleden af kan helpen? Maak een afspraak voor een eerste consult. We brengen dan uw klachten in kaart en bespreken samen met u de beste oplossing. Dit eerste consult is gratis en vrijblijvend.

Afspraak maken?

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Dan kan dat hier of bel 088-6287400 (maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur).