Verbrande huid - Mauritskliniek

Feiten en fabels over zonbescherming

Huid


Goede bescherming is een must om zonneschade te voorkomen. Niet iedereen smeert zich voldoende in. Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de zon. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert én het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter je beschermd bent. Een goede zonnebrand begint bij minimaal factor 30.

 

Feit of fabel

Als het bewolkt is hoef ik niet te smeren.

Fabel:  De uv-straling neemt wat af door de bewolking, maar is nog zeker aanwezig. Dus ook op een bewolkte dag is smeren een must.

 

Met een factor 50 kan ik onbezorgd een middagje in de zon zitten.

Fabel: Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kunt zitten klopt, alleen dien je ook een factor 50 om de 2 uur te smeren. Hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te hoeven bijsmeren, is daarnaast sterk afhankelijk van je huidtype en de zonkracht op dat moment.

 

Mensen met een donkere huidskleur kunnen ook verbranden.

Feit: Mensen met een donkere huidskleur kunnen zeker verbranden, alleen duurt het langer voordat de schadelijke hoeveelheid uv-straling is bereikt.

 

Als ik zonnebrandcrème smeer die waterproof of waterresistant is, hoef ik na het zwemmen niet opnieuw te smeren.

Fabel: Waterproof of waterresistant zonnebrandcrème betekent dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten dan een normale zonnebrandcrème.

Maar dit betekent dus niet dat de crème de gehele dag blijft zitten. Smeer ook deze zonnebrandcrème na het zwemmen of sporten opnieuw.

 

Bij een voorjaarszonnetje in april is 1 keer smeren per dag voldoende.

Fabel: De zonkracht mag dan wel in het voorjaar minder sterk zijn, maar ook in het voorjaar is smeren belangrijk. Deze uv-stralen kunnen net zo goed voor schade zorgen als de zon in de zomer.

 

Ondanks het gebruik van zonnebrand krijg je toch een kleurtje.

Feit: Een kleurtje op de huid associëren we nu eenmaal met een gezond persoon. Voor veel mensen is dit dan ook een reden om niet te smeren. Geen enkele zonnebrand geeft 100% bescherming. Factor 30 beschermt voor 97%, factor 50 beschermt voor 98% (mits goed gebruikt). Dus ook als je een hoge beschermingsfactor smeert krijg je een kleurtje, maar dan wel op een verantwoordelijke manier.

 

Mijn huid die verbrandt nooit, dus smeren is voor mij niet nodig.

Fabel: Ondanks dat je huid niet zichtbaar verbrandt, loopt je huid wel schade op door de zon en vergroot je de kans op pigmentschade, veroudering of huidkanker. Dus ook al verband je niet zichtbaar, smeren is een must.

 

Alleen op het strand/vakantie is het echt belangrijk om goed te smeren.

Fabel: Als je buiten komt ziet de zon jou en moet je je dus beschermen. Dus of dit nu op vakantie is, of in de speeltuin met de kinderen, of op de fiets, smeren is overal even belangrijk.

 

Bron: KWF

Delen

Gerelateerd nieuws