Oedeem - vochtophoping - verschijnselen

Na een operatie kan in of rondom het operatiegebied vochtophoping ontstaan. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Oedeem ontstaat ten gevolgen van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht in een gebied. Oedeem kan overal in het lichaam ontstaan.

De behandeling valt mogelijk binnen uw verzekering.
Verzekerde en onverzekerde zorg
Korte wachttijden
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij oedeem

Na een operatie kan in of rondom het operatiegebied vochtophoping ontstaan. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Oedeem ontstaat ten gevolgen van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht in een gebied. Oedeem kan overal in het lichaam ontstaan.


Diagnose en onderzoek bij oedeem

De diagnose oedeem is doorgaans eenvoudig door dermatologen vast te stellen. De dermatoloog zal op basis van gezwollen lichaamsdelen beoordelen of de zwelling daadwerkelijk veroorzaakt wordt door oedeem. Vervolgens zal de dermatoloog het behandelplan met u bespreken.

Ook kan er een duplexonderzoek (combinatie van echografie en een doppler onderzoek) gedaan worden om uit te wijzen of lymfoedeem in de benen veroorzaakt wordt door slecht functionerende aders.


De behandeling van oedeem

Oedeem is een vochtophoping in het lichaamsweefsel. Bij verwonding of ziekte van het lymfsysteem maar ook na een operatie en/of bestraling kan oedeem ontstaan. Oedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door zwelling van bijvoorbeeld arm of been. Wanneer de vochtophoping is ontstaan door een storing in het lymfsysteem spreekt men van lymfoedeem. Ligt de oorzaak in het slecht werken van de bloedvaten dan spreekt men van veneus oedeem. Ook kan er oedeem ontstaan wanneer er een stoornis is in de aanmaak van vetweefsel, dan spreekt men van lipoedeem.

Lymfoedeem

Bij lymfoedeem wordt de vochtophoping veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem. Deze storing kan aangeboren zijn maar meestal treedt het oedeem op na een beschadiging van de lymfvaten en/of lymfknopen. Bijvoorbeeld als gevolg van een kneuzing, operatie of bestraling. Lymfoedeem komt niet alleen voor in de ledematen maar kan in alle delen van het lichaam optreden zoals bijvoorbeeld in het gelaat.

Veneus oedeem

Wanneer de vochtophoping vooral rond de enkels is gelokaliseerd, is er meestal sprake van veneus oedeem. Klachten zoals spataderen en rusteloze benen komen vaak bij veneus oedeem voor. De oorzaak van veneus oedeem zijn kleppen in de aderen die niet optimaal werken waardoor er geen goede bloedstroming en vochtafvoer plaatsvindt.

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Ook wordt het weefselvocht door de lymfvaten niet voldoende afgevoerd. Men ziet dan ook onderhuidse ophopingen van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën (rijbroek fenomeen). Maar de ophoping van vet en vocht kan ook de gehele benen tot aan de enkels aandoen. Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Bij deze vorm van oedeem ontstaan snel blauwe plekken en is de huid drukgevoelig.

Bij de Mauritskliniek kunt u terecht voor de volgende behandelingen:


Wat kunt u zelf doen tegen oedeem

  • Goede huidverzorging
    Smeer uw huid geregeld in met een zalf of een vette crème. Voorkom insectenbeten en wondjes. Onthaar uw benen en oksels bij voorkeur met crèmes in plaats van scheermesjes, voorkom het lopen op blote voeten en pas op met prikken, snijden en branden. Mocht u onverhoopt toch een wondje opmerken, maak dit dan schoon met desinfectiemiddel en plak het zorgvuldig af met een pleister.
  • Voldoende lichaamsbeweging en voorkomen van overgewicht
    Bewegen stimuleert de afvloed van bloed en lymfevocht uit het aangedane lichaamsdeel. Bovendien kan het helpen om, in het geval van overgewicht, gewicht te verliezen. Mensen met overgewicht lopen meer risico op het ontwikkelen van lymfoedeem.

Prijzen en vergoedingen van oedeem

Afhankelijk van de diagnose wordt deze behandeling wel of niet vergoed door uw verzekering.

Onderstaande prijzen gelden voor behandeling die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Oedeemtherapie (30 minuten)€ 49,50

Behandelmethoden

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?