Therapeutisch elastische kousen of steunkousen (TEK)

Elastische kousen worden voorgeschreven bij problemen in de bloedsomloop in de benen. Doordat de kousen een afnemend drukverloop hebben van de enkel naar de knie, kunnen de kleppen in de vaten beter functioneren.

De behandeling valt mogelijk binnen uw verzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

De therapeutisch elastische kousen of steunkousen behandeling

Elastische kousen worden voorgeschreven bij problemen in de bloedsomloop in de benen. Doordat de kousen een afnemend drukverloop hebben van de enkel naar de knie, hebben de vaten minder moeite om het vocht af te voeren. Door de extra druk kunnen de kleppen in de vaten beter functioneren en zullen klachten als vermoeide benen of vochtophopingen verminderen. Steunkousen zijn tegenwoordig in een heleboel variaties te verkrijgen. Uw huidtherapeut zal naar aanleiding van de verwijzing samen met u bekijken wat de beste optie is.


Prijzen en vergoedingen van de therapeutisch elastische kousen of steunkousen behandeling

Een verwijsbrief is noodzakelijk voor vergoeding door uw zorgverzekeraar. Bij een medische indicatie heeft u bij de meeste verzekeraars recht op 2 paar kousen per jaar.

Klik op de link voor de prijzen.


Verdere informatie van de therapeutisch elastische kousen of steunkousen behandeling

Hoe vaak moet u de elastische kousen dragen?

Voor een optimaal resultaat dient u de kousen elke dag te dragen. U trekt de kousen bij voorkeur ‘s morgens direct na het opstaan aan. Uw benen zijn dan nog niet gezwollen. Voor het naar bed gaan trekt u de kousen weer uit.

Hoe trek ik de kousen het beste aan?

 • Keer de kous vanaf de voet binnenstebuiten. Het voetgedeelte blijft in de kous.
 • Trek het voetgedeelte voorzichtig over uw voet tot aan de wreef. Het voetgedeelte zit nu op de plaats.
 • Pak de kous stevig vast aan de bovenrand, breng hem over de hiel en trek de kous omhoog totdat het moeilijk wordt.
 • Draai de bovenrand nu om, zo dicht mogelijk bij de enkel. Trek aan dit dubbelgeslagen stuk de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak tot het enkelgedeelte over de hiel is.
 • Draai het bovendeel van de kous verder om en trek de kous op zodat deze goed zit.
 • Verdeel de kous over het been. Doe dit eventueel met rubberen huishoudhandschoenen met een goed profiel. Dit voorkomt beschadiging.

Hoe behoud ik de kwaliteit van de kousen?

 • Knip nooit losse draadjes af.
 • Vermijd trekken aan het boordje van de kousen.
 • Let bij het aantrekken op scherpe nagels en sieraden. Deze kunnen de kousen beschadigen.
 • Na het douchen gaat het aantrekkken van de kousen extra moeilijk. Verstandig is dan om i.p.v. ‘s morgens, ‘s avonds te douchen.
 • Wanneer u uw benen wilt insmeren doe dit dan ‘s avonds en niet ‘s ochtends. Eucerin Ph5 bodylotion kunt u overigens wel veilig gebruiken tijdens het dragen van de kousen.

Hoe kan ik de therapeutische elastische kous het beste wassen?

De kousen kunnen met een normaal fijnwasmiddel gewassen worden op 30 graden Celsius. Aangeraden wordt wel om de kousen met de handwas te doen. Het liefst wast u iedere dag de kous en anders minimaal 3x in de week. Huidsmeer, vuil en transpiratievocht tasten namelijk het breiwerk aan. Gebruik nooit wasverzachter of bleekmiddelen. Spoel de kous altijd goed uit met water zodat er geen zeepresten achter blijven. Rol de kousen in een handdoek en druk het overtollige water eruit. Vervolgens liggend laten drogen. Het gebruik van de droogtrommel en verwarming is sterk af te raden in verband met beschadigen van de kous.

Wanneer ben ik toe aan een nieuwe kous?

Wanneer u de kousen op de juiste manier behandeld gaat een kous ongeveer 1 jaar mee. Zorg altijd voor een goed passend schoeisel om slijtage op de hiel te voorkomen.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?