Overbeharing - hypertrichose en hirsutisme

Ongewenste, storende haargroei bij zowel mannen als vrouwen, jong en oud kan worden gezien als overbeharing. De overbeharing heeft verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld erfelijkheid of hormonale aanleg.

De behandeling valt mogelijk binnen uw verzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij overbeharing

We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose

Hypertrichosis is een toename van haar op een willekeurig lichaamsgebied, die niet aan een bepaald patroon gebonden is. De toename van haar is meer dan verwacht wordt op grond van leeftijd, ras of geslacht. Er moet onderscheid worden gemaakt met hirsutisme bij vrouwen, waarbij de beharing toegenomen is volgens het mannelijke beharingspatroon. Hypertrichosis komt dus zowel bij mannen (jongens) als vrouwen (meisjes) voor. Hypertrichosis kan aangeboren of later in de leeftijd verworven zijn en zowel beperkt als uitgebreid op het lichaam voorkomen.

Hirsutisme

Men spreekt van hirsutisme als zich bij de vrouw een mannelijk beharingpatroon ontwikkelt. De overbeharing kan voorkomen op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De haarzakjes kunnen overgevoelig reageren op mannelijke hormonen. Een andere oorzaak kan een te hoge productie van mannelijke hormonen zijn. Deze te hoge productie kan veroorzaakt worden door o.a. zwangerschap of menopauze. (De bovengenoemde verstoringen van het hormonale evenwicht kunnen ook de oorzaak zijn van het ontstaan van acne, mannelijke kaalheid en overgewicht.) Een derde oorzaak van het ontstaan van hirsutisme kan medicatie zijn. Medicijnen met androgenen (mannelijke hormonen) kunnen overbeharing als bijwerking hebben. O.a. medicatie bij borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten. U kunt de oorzaak van hirsutisme laten onderzoeken door een van onze dermatologen.

PCOS (polycysteus ovarium syndroom)
Er zijn ook aandoeningen waarbij teveel testosteron wordt aangemaakt. Bij vrouwen kan het voorkomen dat er vele cysten in de eierstokken zijn ontstaan, die teveel testosteron aanmaken. Dit wordt het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) genoemd. Bij het PCOS hebben vrouwen naast hirsutisme ook een onregelmatige menstruatie en bovendien kan het gepaard gaan met ongewenste kinderloosheid. Het polycysteus ovarium syndroom wordt ook vaak gezien in combinatie met overgewicht en diabetes mellitus (suikerziekte).


Diagnose en onderzoek bij overbeharing

De diagnose hypertrichose of hirsutisme wordt gesteld op het klinisch beeld. Bij verdenking van een onderliggende ziekte zal nader bloedonderzoek gedaan worden en/of worden verwezen naar een andere specialist.


De behandeling bij overbeharing

Een eventuele onderliggende ziekte of syndroom dient eerst te worden vastgesteld en te worden behandeld. Sommige vormen van hypertrichose of hirsutisme kunnen dan verdwijnen.

De huidtherapeut kan overbeharing behandelen door middel van elektrische epilatie of laserbehandeling.


Wat kunt u zelf doen bij overbeharing?

Indien u last heeft van overbeharing is het goed eerst uw huisarts te raadplegen.


Prijzen en vergoedingen van de behandeling overbeharing

In overleg met uw behandelaar bespreekt u de behandeling. Mogelijk valt deze behandeling niet binnen uw zorgverzekering.

Klik op onderstaande link om de prijslijst te bekijken. Hier vindt u de prijzen van de mogelijke behandelingen door de huidtherapeut. Wellicht zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.

 

Behandelmethoden

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?