Plaveiselcelcarcinoom - vorm van huidkanker

Plaveiselcelcarcinoom is de 2e meest voorkomende vorm van huidkanker die vooral voorkomt bij oudere mensen.

De behandeling valt binnen de basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij plaveiselcelcarcinoom

De belangrijkste oorzaak van een plaveiselcelcarcinoom is overmatige zonexpositie. Het plaveiselcelcarcinoom komt dan ook vooral voor op de plekken van de huid waarop veel zonlicht komt. Mensen met een lichte huidskleur hebben een groter risico om een plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere huidskleur.

Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een klein huidkleurig/rood bultje dat ruw aanvoelt. Deze bult kan groeien en is soms pijnlijk. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt. Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen, maar zit meestal op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van de armen, de bovenkant van de handen en op de benen.


Onderzoek en diagnose bij plaveiselcelcarcinoom

De diagnose plaveiselcarcinoom wordt meestal gesteld middels een huidbiopsie.


Behandeling van plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom kan op verschillende manieren behandeld worden. Als een dermatoloog een plaveiselcelcarcinoom vermoedt, wordt een proefstukje (biopt) van het weefsel onderzocht. Wanneer de diagnose wordt bevestigd, wordt de tumor operatief verwijderd (excisie). Ook kan een plaveiselcelcarcinoom behandeld worden door middel van bestraling (radiotherapie). De keuze van een behandeling is afhankelijk van de wijze waarop de tumor groeit, de plek waar het basaalcelcarcinoom zit, uw leeftijd en algemene gezondheid.

Snijden/excisie

De arts (dermatoloog of chirurg) snijdt het plaveiselcelcarcinoom meestal weg. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd in het laboratorium onderzocht. Als het plaveiselcelcarcinoom niet helemaal weg is, moet de arts nog een keer rondom de plek snijden.

Bestralen

Bestraling (radiotherapie) is een behandeling die ook een goed resultaat geeft.

De keuze van een behandeling is afhankelijk van de wijze waarop de tumor groeit, de plek waar het plaveiselcelcarcinoom zit, uw leeftijd en algemene gezondheid.

De dermatologen van de Mauritskliniek zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en plaveiselcelcarcinomen. Zij werken met de nieuwste technieken en behandelmethodes. Bel gerust voor meer informatie of maak een afspraak met onze dermatologen op een vestiging bij u in de buurt.


Wat doen om plaveiselcelcarcinoom te voorkomen?

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer iemand op jonge leeftijd veelvuldig verbrandt, de kans op huidkanker op latere leeftijd toeneemt. Het is daarom van belang dat ouders en verzorgers van jonge kinderen zich vooral bewust zijn van enerzijds het goede van de zon (de aanmaak van vitamine D), maar zich zeker ook bewust zijn van het gevaar dat verbranden met zich meebrengt.

Gebruik een goede zonnebrandcrème met een factor (minimaal 30) en draag beschermende kleding zoals een hoed of petje. Vermijd de zon op de heetste momenten van de dag tussen 11.00 en 15.00 uur. Houd hele jonge kinderen zo veel mogelijk uit de zon. Vermijd de zonnebank.

Houd verder uw huid goed in de gaten. Wees alert op nieuw ontstane, snel groeiende plekjes.

Wie zijn uw behandelaars?