Littekens - wat valt er aan te doen?

Littekens kunnen op verschillende manieren ontstaan. Soms kunnen ze als storend worden ervaren.

De behandeling valt mogelijk binnen uw verzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen van littekens

Een litteken ontstaat door een huidbeschadiging. In de meeste gevallen zal een litteken er in het begin wat rood en dik uitzien. Het kan echter tot 18 maanden na de huidbeschadiging duren vóórdat het geleidelijk wat smaller en minder opvallend wordt. Klachten van een litteken kunnen zijn:

  • het dikker en roder worden van het litteken
  • jeuk en/of pijn
  • een bewegingsbeperking van een gewricht
  • cosmetische bezwaren

 


Diagnose en onderzoek bij littekens

De dermatoloog zal met u bespreken hoe het litteken of de littekens zijn onstaan. In een enkel geval zal de dermatoloog een huidbiopsie afnemen, om andere huidaandoeningen uit te sluiten.


Behandeling van littekens

Behandeling is erop gericht om het uiterlijk van litteken(s) te verbeteren in dikte en kleur en eventuele klachten zoals jeuk of pijn te verminderen. Een litteken zal echter nooit helemaal verdwijnen.

Een belangrijk aspect van de behandeling is om samen met uw dermatoloog of huidtherapeut te bepalen wat het einddoel is. Dat wil zeggen wat u het meest stoort aan het litteken. Vervolgens zal in overleg de voor u meest geschikte behandelmethode worden gekozen.


Wat kunt u zelf doen bij littekens?

  • Laat u bij storende littekens altijd goed informeren door deskundigen. Deze kunnen u helpen om een juiste behandelmethode te kiezen. Experimenteer dus niet met allerlei behandelingen waarvan de werking niet goed wetenschappelijk onderbouwd is.
  • Verse littekens zijn nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is verstandig om het litteken niet bloot te stellen aan extreme temperaturen (zoals zonnebaden, zonnebanken, sauna’s en extreme kou).
  • Strakke kledingstukken vermijden in geval dat deze het litteken irriteren of beschadigen.
  • Wees voorzichtig met krachtsporten en gymnastiekoefeningen omdat de littekenhuid nog steeds gevoelig is en gemakkelijk kan beschadigen. Bedenk ook dat de littekenhuid na 1 jaar maximaal slechts 70-80% van de oorspronkelijke trekkracht bezit.
  • Verzorg het litteken regelmatig met een vochtherstellende crème. Een litteken mist een goede vochthuishouding en dient hierdoor extra aandacht te krijgen.

Prijzen en vergoedingen bij een littekenbehandeling

Consult en behandeling door de dermatoloog valt binnen de basisverzekering.

De behandeling door de huidtherapeut valt eventueel onder uw aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Klik op onderstaande link om de prijslijst te bekijken mocht de behandeling niet door uw zorgverzekeraar vergoed worden.

Behandelmethoden

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?