Basaalcelcarcinoom - informatie en diagnose
Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Een basaalcelcarcinoom kan eruit zien als een rood, iets glazig bultje met daarin kleine bloedvaatjes of een kratertje.
Verschijnselen bij basaalcelcarcinoom
Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Een basaalcelcarcinoom heeft verschillende verschijningsvormen. Het kan eruit zien als een rood, iets glazig bultje met daarin kleine bloedvaatjes of een kratertje. Ook kan het oppervlakkig in de huid groeien en eruit zien als een eczeemplekje.
De belangrijkste oorzaak is de zon. Daarom ziet men deze vorm van huidkanker het meest op de aan zon blootgestelde huid, zoals gezicht, armen en handen. Mensen met een licht huidtype, hebben een groter risico op het krijgen van een basaalcelcarcinoom.
Onderzoek en diagnose bij basaalcelcarcinoom
De diagnose basaalcelcarcinoom wordt meestal met het blote oog door uw huidarts gesteld. Er wordt bijna altijd een huidbiopsie afgenomen, om meer zekerheid te hebben over de diagnose en om door de patholoog de groeiwijze van het basaalcelcarcinoom te laten bepalen. Dit laatste is van belang voor de te kiezen behandelvorm.
Behandeling van basaalcelcarcinoom
Er zijn verschillende manieren om een basaalcelcarcinoom te behandelen. De keuze van een behandeling is afhankelijk van onder andere de wijze waarop de tumor groeit, de plek waar het basaalcelcarcinoom zit, uw leeftijd en algemene gezondheid.
Hieronder vindt u de verschillende behandelingen voor het basaalcelcarcinoom.
In overleg met uw arts wordt de voor u beste behandeling gekozen. Als het gaat om een behandeling die wij niet aanbieden, dan zullen wij u daarvoor doorverwijzen.
Fluorouracil crème (= Efudix®)
Deze crème remt de groei van de basaalcelcarcinoom cellen. Hierdoor gaan de basaalcelcarcinoom cellen dood. Er ontstaat eerst roodheid en korstvorming (een soort schaafwond). Daarna groeit er gezonde huid terug. Meer informatie over fluorouracil crème kunt u aan uw arts vragen.
Imiquimod crème (= Aldara®)
Imiquimod zet plaatselijk in de huid het afweersysteem aan, waardoor het basaalcelcarcinoom wordt opgeruimd. Tijdens de behandeling met imiquimod crème kan er roodheid en korstvorming (een soort schaafwond) ontstaan. Daarna groeit er gezonde huid terug. Meer informatie over imiquimod crème kunt u aan uw arts vragen.
Foto dynamische therapie (= Photodynamic therapy (PDT)
Bij deze behandeling wordt eerst een crème aangebracht op het basaalcelcarcinoom. Deze crème maakt de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht. Na 3 uur wordt het basaalcelcarcinoom belicht met een speciale lamp. Hierdoor gaan de kankercellen dood. Meer informatie over foto dynamische therapie kunt u aan uw arts vragen.
Cryochirurgie
Dit is een eenmalige behandeling waarbij het basaalcelcarcinoom van buitenaf wordt bevroren met vloeibare stikstof. Het is een snelle behandeling, maar laat vaak littekens achter.
Curettage en coagulatie
Het basaalcelcarcinoom wordt onder plaatselijke verdoving weggeschraapt. Daarna wordt de huid oppervlakkig dicht gebrand. Het is een snelle behandeling, maar het is niet te controleren of het basaalcelcarcinoom in de diepte helemaal weg is.
Snijden/excisie
De dermatoloog snijdt het basaalcelcarcinoom weg. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd in het laboratorium onderzocht. Als het basaalcelcarcinoom niet helemaal weg is, moet de arts nog een keer rondom de plek snijden.
Bestraling (radiotherapie)
Bestraling is een behandeling die ook een goed resultaat geeft. Bestraling moet meerdere keren gebeuren en gebeurt vaak alleen als snijden niet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een basaalcelcarcinoom op de neus of het oor.
Mohs’ micrografische chirurgie
Dit is een vorm van snijden, waarbij zo min mogelijk gezonde huid weggehaald wordt en het basaalcelcarcinoom er helemaal uit gehaald wordt. Dit kan belangrijk zijn:
- In het gezicht. Soms is er te weinig ruimte om na het snijden de wond nog goed dicht te krijgen.
- Als de grenzen van het basaalcelcarcinoom niet goed zichtbaar zijn.
- Bij een sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom.
- Als het basaalcelcarcinoom terugkomt nadat het eerder is weggesneden.
De Mauritskliniek heeft alle behandelmethoden tot haar beschikking, behalve radiotherapie en Mohs’ micrografische chirurgie. Als dit voor u de meest geschikte behandeling is, zullen we u hiervoor doorverwijzen.
Wat kunt u doen om basaalcelcarcinoom te voorkomen?
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer iemand op jonge leeftijd veelvuldig verbrandt, de kans op huidkanker op latere leeftijd toeneemt. Het is daarom van belang dat ouders en verzorgers van jonge kinderen zich vooral bewust zijn van enerzijds het goede van de zon (de aanmaak van vitamine D), maar zich zeker ook bewust zijn van het gevaar dat verbranden met zich meebrengt.
Bescherm uw huid en die van uw kinderen in de zon. Gebruik een goede zonnebrandcrème met een factor (minimaal 30) en draag beschermende kleding zoals een hoed of petje. Vermijd de zon op de heetste momenten van de dag tussen 11.00 en 15.00 uur. Houd hele jonge kinderen zo veel mogelijk uit de zon.