Haaruitval - acuut haarverlies, kale plekken en meer

Haaruitval is het veelvuldig verliezen van hoofdharen. Het haarverlies wordt vooral opgemerkt bij het kammen of wassen van het haar. Dit heeft zichtbare gevolgen: de haardos wordt dunner en er kunnen kale plekken op het hoofd ontstaan.

De behandeling valt binnen de basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij haaruitval

Haaruitval is het veelvuldig verliezen van hoofdharen. Gemiddeld verliest een mens ongeveer 100 haren per dag. Dit heeft geen zichtbare gevolgen omdat er per dag ook weer ongeveer 100 haren bij groeien. Als men meer haren verliest, is er sprake van haaruitval. Het haarverlies wordt vooral opgemerkt bij het kammen of wassen van het haar. Dit heeft zichtbare gevolgen: de haardos wordt dunner en er kunnen kale plekken op het hoofd ontstaan. Haaruitval begint meestal boven op het hoofd of rond de kruin.

Er zijn verschillende vormen van haaruitval. Bij acuut haarverlies wordt het hele hoofdhaar in korte tijd dunner. Na enkele maanden herstelt de groei van het haar. Bij chronisch haarverlies wordt het gehele hoofdhaar dunner en houdt langer dan zes maanden aan.

Er is ook een vorm van haaruitval waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden. Meestal groeit het haar binnen twee jaar terug. Haaruitval kent verschillende oorzaken, bijvoorbeeld het voedingspatroon, medicijngebruik of ziekte. Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden.


Diagnose en onderzoek bij haaruitval

De behandeling van haaruitval verschilt per persoon. Tijdens de intake stelt de dermatoloog op basis van uw verhaal en eventueel aanvullend onderzoek vast om welke vorm van haaruitval het gaat. Soms is er aanvullend bloedonderzoek nodig om de oorzaak op te sporen.


De behandeling bij haaruitval

De behandeling van haaruitval verschilt per persoon. De dermatoloog stelt op basis van uw verhaal en eventueel aanvullend onderzoek vast om welke vorm van haaruitval het gaat. Soms is er aanvullend bloedonderzoek nodig om de oorzaak op te sporen. Acuut haaruitval gaat veelal spontaan over. In de meeste gevallen komt de haargroei helemaal terug. Het kan echter maanden tot jaren duren voordat de haardichtheid weer op het oude niveau is. Bij chronische haaruitval onderzoekt de dermatoloog eerst achterliggende oorzaken. Het kan zijn dat u voor onderzoek wordt doorverwezen.


Wat kunt u zelf tegen haaruitval doen?

Helaas bestaan er geen middelen die de haargroei kunnen stimuleren. Laat u daarom niet misleiden door mooie beloftes in advertenties. Het beste is om geduld te hebben. Wanneer u zich zorgen maakt, dan kunt u contact opnemen voor meer informatie of maak een afspraak met onze dermatologen op één van onze vestigingen bij u in de buurt.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?