Aambeien behandelen

Rubberbandligatie is een veelgebruikte behandeling voor aambeien. Het is een niet-chirurgische behandeling waarbij een elastische band rond de basis van de aambei wordt geplaatst. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de aambei afgesloten, waardoor deze na enige tijd uitdroogt en afsterft. Het weefsel van de aambei verschrompelt en na verloop van tijd komt de aambei via de ontlasting mee naar buiten.

De behandeling valt binnen uw basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnsel bij een aambei

Een aambei, ook wel bekend als hemorroïde, is een veelvoorkomende aandoening die zich voordoet wanneer de bloedvaten in het anale gebied opzwellen en ontstoken raken. Hoewel aambeien meestal geen ernstige medische zorg vereisen, veroorzaken aambeien vaak jeuk, pijn, zwelling en bloeding rond het anale gebied. Aambeien kunnen het moeilijk maken om te zitten, wandelen en stoelgang te hebben. Hoewel meestal niet ernstig, kan medische hulp nodig zijn als symptomen aanhouden of verergeren.

Aambeien kunnen ontstaan door factoren zoals constipatie, diarree, langdurig zitten, overgewicht, zwangerschap, een vezelarm dieet, erfelijkheid en overmatig persen tijdens de stoelgang. Als je regelmatig last hebt van aambeien of als de symptomen aanhouden, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passend advies over behandeling en preventie.


Onderzoek en diagnose van een aambei

Tijdens het spreekuur neemt de arts de tijd om naar uw klachten te luisteren en vragen te stellen over uw gezondheid. Vervolgens wordt u lichamelijk onderzocht. De arts bekijkt uw anus en de huid eromheen. Eventuele klachten die u ervaart kunnen ook veroorzaakt worden door het laatste stukje van de darmen, daarom zal de arts ook dit stukje van de darmen middels een proctoscoop bekijken. Een proctoscoop is een klein doorzichtig buisje waardoor de arts de laatste 5 – 8 cm van de darm kan bekijken. Op basis hiervan zal de arts bepalen wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer er tijdens de proctoscopie een aambei te zien is, kan deze direct worden behandeld.


Behandeling van een aambei

De behandeling van uw klachten is afhankelijk van de diagnose. In sommige gevallen kan met een crème of zalf worden volstaan, indien dit niet het geval is dan wordt de aambei middels een rubberbandligatie verwijderd. De arts zal dit met u bespreken en u besluit samen wat voor u de meest geschikte behandeling is.

Gaat u voor de behandeling met rubberbandligatie nog even naar het toilet zodat uw blaas en darm leeg zijn. Dit is voor u comfortabel en vergemakkelijkt de behandeling. U ligt op de onderzoekstafel met opgetrokken knieën. De arts brengt voorzichtig een kort buisje via de sluitspier naar binnen. Dit kan vochtig aanvoelen door het glijmiddel. Vervolgens wordt de aambei opgezogen en afgebonden met een elastiekje (rubberbandje). De aambei verschrompelt en na verloop van tijd komt het afgebonden slijmvlies en het ringetje via de ontlasting mee naar buiten. Gezien de behandeling over het algemeen als pijnloos wordt ervaren, is er geen verdoving nodig. U kunt direct na de behandeling naar huis gaan. Wel kan het prettig zijn als iemand u naar huis kan brengen, want bij sommige is er wat pijn of een onaangenaam gevoel in het behandelde gebied aanwezig.


Wat kunt u doen een om een aambei te voorkomen?

De behandeling werkt vaak goed. Klachten kunnen echter altijd terug komen. Het is belangrijk om u er bewust van te zijn om druk rond de anus zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg voor een goede hygiëne zodat jeuk en uitslag kunnen worden voorkomen. Wanneer toiletpapier niet voldoende is om het gebied goed schoon te krijgen, is een nat washandje of regelmatig spoelen met de douchekop aan te raden.

Klachten kunnen worden voorkomen door de stoelgang zacht te houden. Enkele praktische tips:

  • Zorg voor zachte ontlasting.
  • Zorg voor vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, roggebrood, lijnzaad, fruit zoals bramen/ bessen.
  • Drink 1 ½ tot 2 liter water per dag.
  • Beweeg een half uur per dag (bijvoorbeeld wandelen of fietsen).
  • Als u moeilijke ontlasting blijft houden, adviseren we u psylliumzaad zakjes te gebruiken (te koop bij drogist of apotheek, lees van tevoren de bijsluiter) of contact op te nemen met uw huisarts.
  • Als u opnieuw bloedverlies krijgt, kan het zijn dat er weer een aambei zit. U kunt dan bellen voor een nieuwe afspraak.

Bij blijvende klachten van bloedverlies is het verstandig dat de rest van de dikke darm wordt bekeken. Dit heet een endoscopie. Bespreek dit met uw huisarts.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?