Anale klachten

Anale pijn- en jeukklachten zijn erg vervelend. Miljoenen mensen in Nederland hebben hier last van. Vanuit schaamte wordt hier vaak maar weinig over gesproken. De Mauritskliniek heeft een speciaal spreekuur voor deze klachten.

Aandoeningen die we behandelen

Onderzoek en diagnose

Tijdens het proctologisch spreekuur neemt de arts de tijd om naar uw klachten te luisteren en vragen te stellen over uw gezondheid. Vervolgens wordt u lichamelijk onderzocht. De arts kijkt dan naar uw anus en de huid eromheen. Klachten kunnen ook veroorzaakt worden door het laatste stukje van de darmen, daarom zal de arts ook iets dieper kijken. Dit onderzoek heet proctoscopie. Op basis hiervan zal de arts bepalen wat de oorzaak is van uw klachten.

Wat is proctoscopie?

Proctoscopie is een onderzoek waarbij met een proctoscoop in het laatste stuk van de darm gekeken wordt. Een proctoscoop is een metalen buis met een lampje. De arts kan hiermee de laatste 5 – 8 cm van de darm bekijken. Sommige aandoeningen, zoals aambeien, kunnen wellicht direct worden behandeld.

Download hier de brochure

Voorbereiding op het consult en onderzoek

Als u de afspraak maakt, krijgt u te horen of de arts bij u een proctoscopie zal doen. In dat geval, adviseren wij u om van tevoren een klysma te kopen. Hiermee maakt u het laatste deel van de dikke darm leeg. U kunt Microlax (2 stuks) kopen bij drogist of apotheek. Lees voor gebruik goed de bijsluiter. U brengt dit op twee momenten in:

  1. De avond voor het consult, ongeveer 2 uur voordat u naar bed gaat.
  2. Op de dag van het consult, ongeveer 2 uur voor vertrek van huis.

Heeft u zeer hevige buikpijn, zeer hevige anale pijn of een chronische darmonsteking? Dan adviseren we u dit niet te gebruiken.

U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn; u mag gewoon eten en drinken.

Draag op de dag van het consult / onderzoek makkelijke kleding en neem extra ondergoed mee.

Na het onderzoek

Na de afspraak kunnen de meeste mensen gewoon zelf terug naar huis rijden of fietsen. Soms is er pijn of een onaangenaam gevoel. Dan kan het prettig zijn als iemand u naar huis kan brengen.