Marisken - skin tags of huidflapjes - verschijnselen

Marisken zijn goedaardige huidplooien rondom de anus. Ze worden ook wel ‘skin tags’ of ‘huidflapjes’ genoemd.

Dit betreft verzekerde zorg
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij marisken

Marisken komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Men ziet ze vooral na de puberteit. We weten niet precies hoe marisken ontstaan. Een theorie is dat een mariske het restant is van een aambei of een gestolde ader.

Marisken zijn volkomen onschuldig en geven gewoonlijk geen klachten. Omdat ze bij de anus zitten, kunnen ontlastingsresten in de plooien van de mariske achterblijven wat voor jeuk en irritatie kan zorgen. Marisken bloeden over het algemeen niet.


Onderzoek en diagnose bij marisken

Tijdens het consult kan de arts de mariske met het blote oog vaststellen. Er is geen aanvullend onderzoek voor nodig. Mocht u echter klachten hebben die op een andere aandoening duiden dan een mariske, dan zal de arts met de proctoscoop kijken wat uw klachten veroorzaakt.

Wat is proctoscopie?

Proctoscopie is een onderzoek waarbij met een proctoscoop in het laatste stuk van de darm gekeken wordt. Een proctoscoop is een metalen buis met een lampje. De arts kan hiermee de laatste 5 – 8 cm van de darm bekijken. Als er een aambei te zien is, kan deze direct worden behandeld.

Voorbereiding op het consult en onderzoek

Om u zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken, adviseren wij u om vantevoren een klysma te kopen. Hiermee maakt u het laatste deel van de dikke darm leeg. U kunt Microlax (2 stuks) kopen bij drogist of apotheek. Lees voor gebruik goed de bijsluiter. U brengt dit op twee momenten in:

  1. De avond voor het consult, ongeveer 2 uur voordat u naar bed gaat.
  2. Op de dag van het consult, ongeveer 2 uur voor vertrek van huis.

Heeft u zeer hevige buikpijn, zeer hevige anale pijn of een chronische darmonsteking? Dan adviseren we u dit niet te gebruiken.

U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn; u mag gewoon eten en drinken.

Draag op de dag van het consult / onderzoek makkelijke kleding en neem extra ondergoed mee.

De meeste mensen kunnen gewoon zelf terug naar huis rijden of fietsen. Soms is er pijn / een onaangenaam gevoel. Dan kan het prettig zijn als iemand u naar huis kan brengen.


Behandeling van marisken

Marisken zijn goedaardig. Behandeling is meestal niet nodig. Echter wanneer een mariske klachten veroorzaakt zoals jeuk en irritatie kan worden besloten deze toch te behandelen.

Het verwijderen van deze huidflapjes vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U krijgt dan een prikje ter plaatse van de mariske. Daarna wordt een groot deel van de mariske weggesneden en meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Voor deze ingreep maakt u over het algemeen een tweede afspraak.


Wat kunt u zelf doen tegen marisken?

De behandeling werkt vaak goed. Toch kunnen er in de loop der jaren weer nieuwe marisken ontstaan. Enkele praktische tips:

  • Zorg voor goede anale hygiëne. Denk aan (ongeparfumeerd) vochtig toiletpapier of naspoelen met water.
  • Zorg voor vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, roggebrood, lijnzaad, fruit zoals bramen/ bessen.
  • Drink 1 ½ tot 2 liter water per dag.
  • Beweeg minimaal een half uur per dag (bijvoorbeeld wandelen of fietsen).
Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?