Duplexonderzoek

Een duplex of echoscopisch onderzoek wordt uitgevoerd door een vaatlaborant en wordt voorafgaand aan een spatader behandeling gedaan om de situatie van uw benen in kaart te brengen.

Een duplex of echoscopisch onderzoek wordt uitgevoerd door een vaatlaborant. Een behandeling bij Mauritskliniek begint altijd met een intake, waarin een uitgebreid vaatonderzoek plaatsvindt en de vaatlaborant de situatie van uw benen volledig in kaart brengt. Aansluitend volgt een gesprek met uw fleboloog, waarna u direct weet wat de diagnose is en hoe uw behandelplan eruit ziet.

Waarom een duplexonderzoek?

Met een duplexonderzoek wordt:

  • de situatie van uw benen in kaart gebracht
  • beoordeeld of u spataderen (varices) heeft
  • de ernst van uw spataderen beoordeeld
  • uw diagnose en behandelplan samengesteld
  • kan trombose worden opgespoord

Het duplexonderzoek

Het duplexonderzoek vindt staand plaats. De vaatlaborant brengt gel aan op de huid. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven goed geleiden. Met de echoprobe brengt de vaatlaborant de situatie van uw benen in kaart. Op de monitor bekijkt en beoordeelt de vaatlaborant de situatie van uw benen.

Vergoeding duplexonderzoek

Wanneer u met een doorverwijzing van uw huisarts bij Mauritskliniek komt voor een intake, wordt het duplexonderzoek vergoed door de zorgverzekeraar. Houdt u hierbij altijd rekening met uw eigen risico.

Op basis van het duplexonderzoek, stelt uw fleboloog vervolgens de diagnose en wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

Wanneer bij u het verwijderen van uw spataderen voldoet aan de criteria die door de zorgverzekering, dan wordt uw behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw fleboloog kan deze diagnose stellen.