Vraag en antwoord bovenooglidcorrectie

Hoe zie ik eruit na een correctie van mijn bovenooglid? Doet de ingreep pijn? Wanneer kan ik weer aan het werk? De Mauritskliniek krijgt vaak vragen over de bovenooglidcorrectie. Hieronder staat een aantal van deze veelgestelde vragen en onze antwoorden.

Veelgestelde vragen

 • Doet de ingreep pijn?
 • Wanneer kan ik mijn bovenste oogleden laten corrigeren?
 • Heb ik na een bovenste ooglidcorrectie minder last van wallen?
 • Hoe ziet mijn oog eruit na de operatie? 
 • Krijg ik een algehele narcose?
 • Blijf je na een bovenooglidcorrectie littekens zien?
 • Hoelang heb ik plezier van mijn bovenooglidcorrectie?
 • Loop ik risico bij een bovenooglidcorrectie?
 • Kan ik na de operatie direct naar huis?
 • Wanneer kan ik weer aan het werk?
 • Wanneer mag ik weer sporten?
 • Wanneer kan ik weer lenzen dragen na de bovenooglidcorrectie?
 • Krijg ik mijn bovenooglidcorrectie vergoed?
 • Hoeveel kost een bovenooglidcorrectie?
 • Andere vraag?

Doet de ingreep pijn?

Een lokale verdoving zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn voelt. Het prikje van de verdoving kan wel even vervelend aanvoelen. Dit duurt heel kort. Het kan zijn dat u na de bovenooglidcorrectie last heeft van napijn. Paracetamol is een goed middel om deze pijn te bestrijden. Krijgt u veel pijn aan uw oogleden en heeft paracetamol geen effect op deze pijn? Misschien is er een complicatie opgetreden. Bel dan met de Mauritskliniek naar telefoonnummer 088-6287400.

Wanneer kan ik mijn bovenste oogleden laten corrigeren?

De klachten van overhangende oogleden kunnen medisch en cosmetisch zijn. Sommige patiënten krijgen last van hoofdpijn of zien minder goed doordat het ooglid over het oog hangt. Patiënten kunnen er ook ouder en vermoeid uitzien. Tijdens een bovenooglidcorrectie corrigeren we het teveel aan huid en vet, zodat de deze weer strak is en de oogleden niet meer over de ogen hangen. Zowel de medische als cosmetische klachten zijn dan verdwenen.

Heb ik na een bovenste ooglidcorrectie minder last van wallen?

Nee, een bovenste ooglidcorrectie heeft geen invloed op de wallen onder de ogen. Om wallen onder de ogen te behandelen, raden wij een onderooglidcorrectie aan. Wel wordt een bovenste ooglidcorrectie vaak in combinatie met een wenkbrauwcorrectie uitgevoerd.

Hoe ziet mijn oog er na de operatie uit?

De eerste dagen na een bovenooglidcorrectie kan rond de ogen enige zwelling optreden. Ook kunnen er bloeduitstortingen zichtbaar zijn. Na de operatie worden er pleisters op de wondjes aangebracht. Laat deze pleisters de eerste week zitten en zorg dat ze niet nat worden. De hechtingen verwijderen we na ongeveer een week in de Mauritskliniek.

Krijg ik een algehele narcose?

Nee, u krijgt geen narcose, maar een lokale verdoving. Alleen het operatiegebied rond uw ogen is verdoofd, u bent gewoon bij. Voordeel van een lokale verdoving: u hoeft voor de operatie niet nuchter te zijn en mag na de behandeling snel weer naar huis. Ook kan na een narcose misselijkheid optreden, daar heeft u geen last van.

Blijf je na een bovenooglidcorrectie littekens zien?

Direct na de ingreep zitten er kleine littekentjes boven uw ogen. De eerste maanden zijn deze rood van kleur. Ze vallen nauwelijks op, omdat we de sneetjes in een plooi van de huid maken. Gaandeweg worden de littekens minder vurig van kleur, ze vallen dan zo goed als helemaal weg in de huidplooien. Ze zijn dan bijna niet meer te zien.

Hoelang heb ik plezier van mijn bovenooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie heeft een langdurig effect en daarom een dankbare ingreep. We verwijderen overtollig vet, dat komt niet meer terug. Wel kan met het ouder worden de huid wat verslappen. Mogelijk dat bijvoorbeeld na tien jaar de oogleden daardoor weer wat gaan hangen. U kunt dan overwegen de operatie opnieuw te laten uitvoeren.

Loop ik risico bij een bovenooglidcorrectie?

Aan elke chirurgische ingreep kleven risico’s. Bij een bovenooglidcorrectie is de kans dat u complicaties krijgt erg klein. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van droge of juist tranende ogen. Ook kunnen desinfecteermiddelen een allergische reactie veroorzaken. Blijft u klachten houden na de ingreep? Is er sprake van een infectie of nabloeding? Neem dan contact op met de Mauritskliniek, telefoon 088-6287400.

Kan ik na de operatie direct naar huis?

Als u zich goed voelt, kunt u een half uur na de bovenooglidcorrectie al naar huis. Het is niet de bedoeling dat u zelf gaat autorijden of op de fiets stapt. Zorg dat iemand u naar huis brengt.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

Doe de eerste week rustig aan. U mag niet bukken en niet zwaar tillen, dan komt er te veel druk op de oogleden te staan en kan de genezing vertragen. Ook zitten de eerste week de pleisters nog over de hechtingen en de wondjes. Daarom raden we u aan de eerste week nog niet aan het werk te gaan. Doet u zwaar lichamelijk werk? Dan is het beter de eerste paar weken nog niet te werken.

Wanneer mag ik weer sporten?

U mag na een week weer voorzichtig starten met sporten, bijvoorbeeld een stukje rustig joggen. Zorg er wel voor dat er geen druk ontstaat op uw ogen en oogleden. Dit kan het genezingsproces vertragen. Na een maand kunt u starten met contactsporten en andere intense sporten.

Wanneer kan ik weer lenzen dragen?

Draag in de eerste week na de operatie geen lenzen. Als we na een week de hechtingen verwijderd hebben, kunt u weer lenzen dragen. Let op: trek niet aan de oogleden om uw lenzen in en uit te doen, dit kan het genezingsproces vertragen.

Krijg ik mijn bovenooglidcorrectie vergoed?

Zorgverzekeraars vergoeden zelden een bovenooglidcorrectie. Dit geldt ook voor de ooglidcorrecties die de Mauritskliniek uitvoert. Slechts enkele verzekeraars vergoeden onder strikte voorwaarden een ooglidcorrectie geheel of gedeeltelijk. Medewerkers van de Mauritskliniek bespreken dit graag met u.

Wat kost een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie wordt tegenwoordig zelden nog vergoed door de zorgverzekering, zodat de behandeling voor eigen rekening is.  Tijdens uw intake ontvangt u een offerte. Voorafgaand aan de behandeling dient deze te zijn voldaan. Hiervoor is een pinapparaat aanwezig bij de balie van Mauritskliniek.

Hier vindt u de prijzen voor de behandelopties. Uw arts zal uitgebreid met u overleggen welke ingreep voor u van toepassing is.

Wat is de kracht van Mauritskliniek?

 • De behandeling zal worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U kunt daardoor snel weer naar huis
 • De ingreep is klein, met groot effect: u heeft weer een natuurlijke en frisse uitstraling
 • U wordt behandeld door ervaren specialisten
 • De Mauritskliniek heeft vier vestigingen; bekijk de vestiging bij u in de buurt
 • Meld u aan voor ons gratis webinar en krijg antwoord op al uw vragen
 • Het eerste consult is gratis en vrijblijvend

Gratis eerste consult

Overweegt u een correctie van uw bovenoogleden? Maak dan een afspraak voor een eerste consult. We brengen dan uw klachten in kaart en bespreken samen met u de beste oplossing. Dit eerste consult is gratis en vrijblijvend.

Webinar ooglidcorrectie

Wij organiseren regelmatig het Webinar “Ooglidcorrectie – relatief kleine ingreep met een groot effect”. Onze plastisch chirurg dr. Sander Beekmans geeft uitgebreide informatie over de mogelijkheden en type ooglidcorrectie. Ook mogelijke complicaties komen aan de orde, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een besluit neemt. Natuurlijk is er ook gelegenheid om je vragen te stellen. Meld je aan!

Afspraak maken?

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Dan kan dat hier of bel 088-6287400 (maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur).