Welke vormen van spataderen zijn er?

Spataderen komen in meerdere vormen voor, van kleine blauwe 'bergetakjes' of 'bloedspinnen' tot aan dikke 'kabels'.

Wanneer de klepjes in uw aders niet meer goed sluiten. Het bloed in de aderen wordt dan niet meer voldoende omhooggestuwd en het bloed ‘zakt’ dan weer terug naar beneden. Hierdoor raken de aderen in het been gestuwd. Na verloop van tijd kunnen de gevolgen zichtbaar worden als van buitenaf zichtbare kronkelend verlopende aderen.

Spataderen komen in meerdere vormen voor, van kleine blauwe ‘bergetakjes’ of ‘bloedspinnen’ tot aan dikke ‘kabels’.

Kleine of reticulaire spataderen

De kleine oppervlakkige spatadertje komen vaak in kluwens voor. Ze worden ook wel ‘besenreisen’, ‘berketakjes’ of ‘veectasieen” genoemd. De reticulaire spataderen ontstaan onder invloed van hormonen. Zij zijn minder opvallend en bestaan uit dunne, blauwe streepjes die vlak bij elkaar liggen. Deze spataderen worden vaal als ontsierlijk ervaren maar geven doorgaans weinig klachten.

Met de Sclerocompressietherapie worden zowel de kleine als de reculaire spataderen ‘weggespoten’. Deze behandeling wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekering.

Sclerocompressietherapie behandeling Mauritskliniek

Grote spatader

Grote spataderen zijn vaak dikke ‘kabels’ onder de huid. Deze grote spataderen zijn niet alleen heel zichtbaar, u kunt ze ook voelen. Deze grote spataders gaan vrijwel altijd gepaard met klachten, al komt het ook voor dat de klachten (nog) niet optreden.

In de meeste gevallen wordt uw spataderbehadeling vergoed door uw zorgverzekeraar.

Ambulante flebectomie volgens Müller - Mauritskliniek

Meer weten over spataderen of spataderbehandelingen? Neem contact met ons op.

Brochure spataderen Mauritskliniek
  • Uw gegevens

    Let op: voor verzekerde zorg heeft u een verwijzing van uw arts nodig. Zonder verwijzing komen de kosten voor eigen rekening.
  • Heeft u medisch inhoudelijke vragen? Neem dan s.v.p. telefonisch contact met ons op via het telefoonnummer 088 - 628 74 00.