Hoe herken ik huidkanker?

Huidkanker is een vorm van kanker waarbij gewone huidcellen veranderen in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Huidkanker ontstaat vrijwel altijd in de opperhuid met een verdacht plekje.

Huidkanker, wat is het?

Huidkanker is het meest voorkomende type kanker in Nederland. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Iedereen kan huidkanker krijgen maar er is een aantal factoren dat het risico op huidkanker verhoogt. Zo kan huidkanker veroorzaakt worden door UV- straling. Deze straling komt van nature voor in zonlicht. Mensen die veel zijn verbrand in hun kindertijd of jeugd, hebben een verhoogd risico op huidkanker. Daarnaast kan ook erfelijkheid een rol spelen bij sommige vormen van huidkanker.

Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De drie vormen die het meest voorkomen zijn:

Een vroege herkenning van verdachte plekjes en huidkanker kan levensreddend zijn.

Huidkanker symptomen herkennen

Herkenning van huidkanker met het blote oog is niet eenvoudig. Wanneer u een (verdacht) plekje heeft, is het altijd verstandig om een dermatoloog te bezoeken. Een dermatoloog kan een diagnose stellen en wanneer nodig het plekje verwijderen. Er is een aantal vormen van huidkanker met herkenbare symptomen. U kunt er echter nooit zomaar vanuit gaan dat iets wel of geen huidkanker is, voordat een plek nader is onderzocht. Vooral mensen die er snel bij zijn, hebben een goede kans op herstel. Om tijdig in te grijpen, is het belangrijk dat vlekken op de huid regelmatig worden gecontroleerd. Het is daarom goed ze te leren herkennen. Om een handvat te bieden in het herkennen en onderscheiden van rustige versus onrustige moedervlekken, is er de ABCDE-regel. Dat staat voor Asymmetrie, Border, Color, Diameter, Evolving.

De ABCDE-regel

Een vlek is verdacht als hij aan een of meerdere van onderstaande eigenschappen voldoet:

  • Asymmetrie in kleur of vorm van de moedervlek.
  • Border oftewel onregelmatige begrenzing. Normaal gesproken is een moedervlek regelmatig rond, maar zodra de vlek grillig van vorm wordt, kan er iets mis zijn.
  • Color De kleur van de moedervlek. Als deze verandert (hij wordt ineens heel donker, rood, paars, of verschillende kleuren door elkaar) is dat een verdacht teken.
  • Diameter Moedervlekken die een grotere doorsnede hebben dan een halve centimeter moeten regelmatig door een specialist worden bekeken.
  • Evolving Jeukt of bloedt de moedervlek of verandert de plek?

Deze tekenen zijn een goede reden om een afspraak te maken met een arts. Toch hoeft niet elke onrustige moedervlek met deze eigenschappen per se kwaadaardig te zijn. Uw huisarts kan helpen met de diagnose en een doorverwijzing naar de dermatoloog.

Behandeling huidkanker

Er zijn verschillende manieren om huidkanker te behandelen. De arts stelt een bepaalde behandeling voor op basis van de vorm van huidkanker, de plaats en omvang van de verdachte plek, de leeftijd en algemene gezondheid. De meest toegepaste behandelingen bij huidkanker zijn operatie (chirurgie), bestraling (radiotherapie), bevriezing (cryotherapie), behandeling met licht (fotodynamische therapie), wegbranden (elektrocoagulatie), lokale chemotherapie (behandeling met celdodende of celdelingremmende medicijnen) en immunotherapie (behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert).

De dermatologen van de Mauritskliniek zijn gespecialiseerd op het gebied van verdachte plekjes en huidkanker. Zij werken met de nieuwste technieken en methodes bij de behandeling van huidkanker. Bel gerust voor meer informatie of maak een afspraak met onze specialisten op één van onze vestigingen bij u in de buurt.

Huidkanker, wat kunt u zelf doen?

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer iemand op jonge leeftijd veelvuldig verbrandt, de kans op huidkanker op latere leeftijd toeneemt. Het is daarom van belang dat ouders en verzorgers van jonge kinderen zich vooral bewust zijn van enerzijds het goede van de zon (de aanmaak van vitamine D), maar zich zeker ook bewust zijn van het gevaar dat verbranden met zich meebrengt.

Enkele smeertips die belangrijk zijn voor iedereen:

  • Smeer u een half uur voordat u de zon in gaat in. Gebruik minimaal factor 30.
  • Smeer u om de twee uur in.
  • Blijf tussen 11.00 uur en 15.00 uur uit de zon. De zon is dan op haar sterkst.
  • Draag in de volle zon altijd een zonnehoedje of pet.
  • Houd baby’s en kleine kinderen zo veel mogelijk in de schaduw.
  • Controleer uw huid regelmatig op verdachte plekjes aan de hand van de ABCDE regel.

Deze tips gelden niet alleen op vakantie of aan het strand. Ook als u een dagje gaat winkelen of op een terrasje zit, kunt u gemakkelijk verbranden. Zorg ervoor dat zodra de zonnestralen in het voorjaar doorbreken, er altijd een tube zonnebrand in uw tas zit. Huidkanker is een zeer zichtbare vorm van kanker en begint vaak met een verdacht plekje. Het is daardoor mogelijk om de ziekte vroeg te ontdekken en onschadelijk te maken. Het is belangrijk dat elke plek op de huid die groeit of verandert van uiterlijk, door een arts wordt beoordeeld. Ultraviolet in zonlicht en zonnebanken speelt een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker. Bescherm uw huid daarom tegen overmatige blootstelling van zonlicht of de zonnebank.

Bel gerust voor meer informatie of maak een afspraak met onze specialisten op één van onze vestigingen bij u in de buurt.