Alopecia areata - plaatselijke kaalheid
Alopecia areata is een ziekte van de haarwortels met als gevolg plaatselijke kaalheid. De kale plekken blijven vaak beperkt tot de hoofdhuid.
Verschijnselen bij alopecia areata
Kleine, ronde of onregelmatige kale plekken zijn meestal het eerste symptoom van alopecia areata. Meestal vindt haaruitval plaats op de hoofdhuid. Maar de haaruitval kan ook optreden in de baardstreek, bij de wenkbrauwen of andere behaarde delen van het lichaam.
Diagnose en onderzoek bij alopecia areata
Voor de diagnose vindt een inspectie van de hoofdhuid plaats. Meestal kan de diagnose door de dermatoloog met het blote oog gesteld worden. Bij twijfel vindt er een biopsie plaats. Daarbij wordt een stukje weefsel weggenomen en onder de microscoop bekeken.
De behandeling bij alopecia areata
In de meeste gevallen herstel de haargroei vanzelf binnen enkele maanden tot jaren. Dit betekent dat u hierop moet wachten en dat behandeling niet nodig is. Veel mensen worden onzeker door de aandoening en dan is het moeilijk om af te wachten tot het vanzelf beter gaat. Om het herstel van de haargroei sneller te laten gaan kunnen de volgende behandelingen helpen.
Corticosteroïden
Toepassing op kleinere oppervlakken. Dit wordt toegediend als crème, lotion of zalf of via oppervlakkige injectie in de kale plek.
Lichttherapie
Wordt toegepast bij grotere oppervlakken.
Afweerremmende middelen
Bij snel uitbreidende vormen van alopecia areata kan de dermatoloog afweerremmende middelen inzetten om de progressie tot volledige kaalheid af te remmen. Middelen zoals prednisolon of ciclosporine behoren dan tot de mogelijkheden.
Wat kunt u zelf doen tegen alopecia areata?
Storende plekken waar alopecia zich voordoet, kunnen gecamoufleerd worden met een pruik of haarstukje. Overleg met uw zorgverzekeraar welke vergoedingsmogelijkheden er zijn.
Een dieet en vitaminepreparaten helpen niet. De haren gaan hierdoor niet groeien.