Wat te doen tegen overmatig zweten en zweetoksels


Veel mensen zullen het herkennen; het is warm, je moet een belangrijke presentatie geven of hebt een belangrijke afspraak, en je maakt je van tevoren al druk over de zichtbare zweetplekken onder je armen. 

Hoewel zweten een volstrekt normale en nuttige functie van het lichaam is, kan overmatig zweten een grote impact op je leven hebben. In Nederland hebben ruim 500.000 mensen last van overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd. Nog veel meer mensen hebben last van hinderlijk zweten. Het overmatig zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar meest voorkomend zijn de oksels, het gezicht, de handen en de voeten.

Bij Mauritskliniek worden er verschillende behandelingen voor overmatig zweten aangeboden zoals injecties voor een tijdelijk resultaat of een miraDry behandeling voor een permanente oplossing. De arts bepaalt samen met u welke behandeling passend is.

 

Kies je voor injecties of miraDry?Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat dit een persoonlijke keuze is.  Veel mensen kiezen bij overmatig transpireren voor een behandeling met injecties (spierverslappers), omdat ze dit al jaren gewend zijn en weten wat ze hiervan kunnen verwachten.

De miraDry behandeling is, ondanks dat Mauritskliniek deze sinds 2014 uitvoert, toch nog relatief nieuw. De ervaring leert ons dat mensen toch eerder kiezen voor het vertrouwde, alhoewel wij wel een stijging zien in de keuze voor een behandeling met miraDry. Temeer omdat dit een permanente oplossing biedt en ook een oplossing biedt tegen de zweetgeur.

 

Injectie met spierverslappers

Wanneer je in overleg met de dermatoloog kiest voor een behandeling met injecties dan kies je voor een tijdelijke oplossing.  Je merkt de resultaten vanaf ongeveer vijf dagen na de behandeling. Als kleine doses in je huid gespoten worden, blokkeert dit eiwit de werking van zenuwen die de eccriene zweetklieren prikkelen. Hierdoor wordt voorkomen dat de klieren zweet produceren. Je zweetklieren worden als het ware lam gelegd.

Na twee weken merk je dat het effect maximaal is en dit duurt gemiddeld vier tot zeven maanden.  Je zal merken dat de zweetproductie dan weer langzaam toeneemt, omdat na verloop van tijd de werkende stof op natuurlijke wijze wordt afgebroken. Er groeien weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuwuiteinden te vervangen. Als je de behandeling herhaalt dan kan het zijn dat de resultaten langer merkbaar worden. Helaas komt het ook voor dat je op den duur minder goede resultaten ervaart en dat de duur van het effect korter wordt. Be behandeling met injecties heeft een tijdelijk effect op de zweetklieren, maar het voordeel is dat de behandeling vaak vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Je moet hierbij wel rekening houden dat het wordt ingehouden van je eigen risico.

Injectie tegen zweten oksel

miraDry

Wanneer je kiest voor een behandeling middels miraDry dan kies je voor een permanente oplossing voor okselzweet. Het bijkomende voordeel ten opzichte van de behandeling met injecties is dat miraDry zowel effect heeft op je zweet- als geurklieren. Hierdoor heb je dus  geen last meer van zweetplekken en/of een onprettige zweetgeur. Met de miraDry behandeling worden niet alle zweetklieren vernietigd. In tegenstelling tot een injectie worden je oksels dus niet kurkdroog, maar gaat het hierbij om een forse zweetreductie. Wel blijkt dat veel mensen na de behandeling geen deodorant meer hoeven te gebruiken.

De miraDry behandeling pakt de bron aan van jouw probleem namelijk jouw overactieve zweetklieren. Deze worden als het ware geëlimineerd door middel van elektronische energie. De behandeling is niet operatief. Vooraf worden je oksels plaatselijk verdoofd, waardoor de behandeling ook niet pijnlijk is. Er zijn één of twee behandelsessies nodig voor het optimale resultaat. Uit onderzoek blijkt dat ca. 80% van de mensen na één behandeling tevreden is met het resultaat. Ongeveer 20% besluit om een tweede behandeling te doen. Een miraDry behandeling is niet goedkoop, maar dan ben je er wel in één (of twee) keer vanaf.

Hoewel je lichaam zweetklieren nodig heeft om zichzelf te koelen, bevat je lichaam twee tot vier miljoen zweetklieren waarvan slechts ongeveer 2% zich in de oksels bevinden. Het elimineren van deze 2% zweetklieren heeft geen invloed op het vermogen van je lichaam om zichzelf te koelen.

 

Injectie of miraDry bij overmatig transpireren? Waar kies je voor?

Als je een oplossing wil en je de volgende vragen met ‘ja’ kan beantwoorden dan zou een injectie of miraDry behandeling wel eens dé goede oplossing voor jou kunnen zijn:

  • Geneer jij je voor je okselzweet en die natte plekken in je kleding?
  • Heb jij last van een onaangename okselgeur, waar geen deodorant tegen bestand is?
  • Vermijd je sociale activiteiten omdat jij je zorgen maakt over het zweten?
  • Ben je op zoek naar een echte oplossing voor veel transpireren?
  • Ben je het gewoon zat om überhaupt over okselzweet na te denken?

 

Heb je ook last van overmatig transpireren? Zweet je veel meer dan eigenlijk nodig is? In zodanige mate dat je hiervan hinder ondervindt in je dagelijks leven? Je zelfvertrouwen en welbevinden in gevaar komen? Dan is er bij de Mauritskliniek gelukkig iets aan te doen.

Lees alles over overmatig transpireren en de behandelingen.

Mauritskliniek: Persoonlijk, duidelijk, goed geregeld

Delen

Gerelateerd nieuws