In de media: Mauritskliniek Houd je huid in de gaten met Drs Franken


MAURITSKLINIEK DEN HAAG – HOUD je huid IN DE GATEN 

Zodra vlekjes op de huid van vorm, structuur of afmeting veranderen is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Deze bepaalt of een verwijzing naar een dermatoloog gewenst is. Mauritskliniek is een zelfstandig behandelcentrum voor dermatologie en gespecialiseerd in het behandelen van alle vormen van huidkanker.

We weten het allemaal: teveel blootstelling aan de zon is niet goed voor onze huid. Alle zonnestralen vanaf babytijd tot nu worden bij elkaar opgeteld en bepalen de conditie van je huid en daarmee de kans op huidkanker. Chronische zonblootstelling en verbranding tijdens de kindertijd zijn de grote boosdoeners. Dermatoloog drs. Franken: “Gelukkig worden we ons hier steeds meer bewust van en is de huidige generatie al veel preventiever bezig door goed zonnebrandcrème met een hoge factor te smeren, de zon te weren op de felste momenten en niet meer eindeloos te gaan liggen bakken. Hierdoor loopt men minder risico en zal het aantal gevallen van huidkanker in de toekomst dalen.”

Alert op verandering
Maar zover is het nog niet. Het aantal patiënten met huidkanker – of voorstadia hiervan – neemt helaas explosief toe. Sinds het uitbreken van corona is het aantal verwijzingen naar dermatologen echter gehalveerd. “Dat is zorgelijk,” benadrukt drs. Franken, “als je enige twijfel hebt over een vlekje is het slim om direct naar de huisarts te gaan. Het belangrijkste criterium hierbij is verandering. Vertrouw erop dat je je lichaam goed genoeg kent om veranderingen te constateren. Huidkanker is in de meeste gevallen goed behandelbaar, mits in een vroeg stadium opgemerkt en behandeld. Helaas zijn er ook agressieve vormen. Die kunnen uitzaaien, met alle gevolgen van dien. Kom liever tien keer teveel langs, dan een keer te weinig.”

Neem geen risico
Mauritskliniek voert alle noodzakelijke corona gerelateerde maatregelen uit om veilig en verantwoord te kunnen behandelen. Patiënten met een verdachte huidplek worden altijd op korte termijn gezien. Drs. Franken: “Bij meerdere vlekjes bekijken we het hele lichaam en bepalen aan de hand hiervan het vervolg. De ‘lelijke eendjes’ onderzoeken we met de dermatoscoop. Wat zijn de kenmerken en moeten we wel of niet weghalen? De behandeling kan bestaan uit het doen van een biopt voor nader onderzoek of het geheel verwijderen van de moedervlek door middel van een operatie. Daarna volgen regelmatige controles. Dit valt onder de verzekerde zorg, dat is dus goed geregeld. Hoe kleiner het plekje, hoe makkelijker de ingreep en hoe eerder je weer gerustgesteld verder kunt leven!”

LEVENDH#45 Mauritskliniek Dermatologie (1)

Delen

Gerelateerd nieuws