Drs. Houtman biedt dermatologische zorg in Malawi


Drs. Houtman biedt dermatologische zorg in Malawi

Drs. Karin Houtman is dermatoloog bij de Mauritskliniek en tevens lid van de stichting Huid Malawi. Deze stichting heeft als doel om de dermatologische zorg in Malawi te verbeteren. In augustus is zij, met een aantal dermatologen, naar Malawi gegaan om onder andere dermatologie onderwijs te geven aan medisch studenten. Een groep van 40 4e jaars geneeskunde studenten krijgt twee keer per jaar een blok dermatologie van 2 weken.

Verder heeft drs. Houtman, samen met de andere meegedaan aan een Albino Awareness Day. Dit is een dag die in het teken staat van mensen met albinisme; een erfelijke aandoening waarbij er niet genoeg melanine (de kleurstof in je huid) wordt aangemaakt waardoor deze mensen een hele lichte huid hebben en daardoor erg makkelijk verbranden met als gevolg een heel groot risico op het ontwikkelen van huidkanker. Deze dag wordt al meer dan 10 jaar jaarlijks georganiseerd en de organisatie is in handen van de stichting Tumaini, een Oostenrijkse stichting waar een collega dermatoloog Rosemarie Moser de voorzitter van is. Het is een dag vol met presentaties waarbij awareness wordt gecreëerd rondom deze aandoening en preventie van huidkanker.

De dermatologen hebben een CME (continuing medical education) congres georganiseerd bedoeld voor de dermatology officers (verpleegkundigen met een specialisatie dermatologie). Deze mensen doen veel van de dermatologische zorg verspreid over het hele land. Voor hen is dit een mooi moment om samen te komen. Gedurende 2 dagen worden presentaties gegeven over een bepaald dermatologisch onderwerp met erna discussie. Aangezien de dermatology officers (dermatologen in Malawi) normaal heel solitait werken en nauwelijks met elkar kunnen overleggen, zijn deze sessies erg belangrijk. Naast de medisch inhoudelijke discussies is er ook tijd waar ze meer organisatorische zaken met elkaar kunnen bespreken.

 

Lees ook het blog van drs. Houtman op huidmalawi.nl

 

 

Delen

Gerelateerd nieuws