Ook tijdens corona is het belangrijk om een verdachte huidplek te laten controleren


Het aantal patiënten met huidkanker is de afgelopen jaren fors gestegen: een op de vijf mensen krijgt huidkanker. Uit de Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat er  in 2020 een veel lager aantal huidkankerdiagnoses is.

Ook tijdens corona is het belangrijk om alert te zijn op verdachte huidplekjes en deze te laten controleren. Huidkanker is meestal goed te behandelen door het weg te snijden, maar hoe sneller je erbij bent hoe minder groot het litteken zal zijn en daarnaast verklein je de kans op een eventuele uitzaaiing. Vroegtijdige herkenning is dus van groot belang! Heb je een verdachte huidplek, laat het controleren door de huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek en behandeling. De dermatologen van Mauritskliniek zijn gespecialiseerd in huidkanker.

 

Er zijn drie verschillende vormen van huidkanker. De drie vormen die het meest voorkomen zijn:

 

Het basaalcelcarcinoom komt het meest voor en is goed te behandelen, omdat dit nagenoeg nooit uitzaait. Het plaveiselcelcarcinoom kan heel soms uitzaaien, maar is meestal ook goed te behandelen. Het melanoom is een vorm van huidkanker, waarbij er een wat grotere kans is op uitzaaiingen. Het melanoom is het beste te behandelen als je er snel bij bent.

Hoe herken je het dan als er iets niet goed is? En wanneer is het verstandig de huisarts te bezoeken?

Bekijk je gehele huid elke maand even in de spiegel en let dan op 2 dingen:

  • Let ten eerste op nieuwe of veranderde moedervlekken of pigmentvlekken. Denk hierbij aan het principe van ‘de vreemde eend in de bijt of het lelijke eendje’. Als de plek opvalt omdat hij anders is, of van vorm of kleur verandert dan is het verstandig de huisarts te consulteren. Je kunt hierbij ook letten op de symmetrie, of de moedervlek bloed en/of jeukt. Vergeet ook de plekken welke je minder goed kunt zien niet, de rug, de behaarde hoofdhuid en onder de voeten. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een familielid/ vriend/ vriendin/ kapper/ aardige buurvrouw voor inschakelen.
  • Let extra goed op de zon beschenen gedeelten van je huid.
  • Op de zonbeschenen gedeelten van de huid is het belangrijk te letten op andere plekken, naast de moedervlekken. Denk hierbij aan pukkeltjes of bultjes die niet vanzelf weg gaan. Of wondjes die niet spontaan Ook glazige bultjes, die ineens groter worden of gaan bloeden zijn een reden om de huisarts te bezoeken.

Kortom: alle plekjes en/of vlekjes waarbij je enige twijfels hebt of waarover je partner misschien wel enige twijfels heeft zijn een reden om de huisarts een kijkje te laten nemen. Ik zeg altijd: Beter een keer te veel, dan een keer te weinig een bezoekje plegen aan de huisarts en wanneer de huisarts dit noodzakelijk vindt kan hij/zij je verwijzen naar de dermatoloog.

 

Wees voorzichtig met je huid. Voorkomen is beter dan genezen.

Delen

Gerelateerd nieuws