5 tips om je huid stralend mooi te houden in de winter!
Huid
Ook tijdens de koudere en donkerdere dagen wordt de huid blootgesteld aan sterk wisselende omgevingsinvloeden. Bescherming tegen de zon is daarom ook in de winter essentieel. Hieronder vindt u waardevolle tips om uw huid in de winter te beschermen.
Tip 1: Hydrateer de huid
In de winter heeft de huid te maken met bijzondere omgevingsomstandigheden. In woonkamers heersen droge luchtcondities, die worden veroorzaakt door verwarming. Buiten wordt de huid blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt. Beide factoren zorgen ervoor dat de beschermlaag van de huid verdwijnt. Deze bestaat uit verschillende vetten en vocht, dat door de sterk wisselende klimatologische omstandigheden verdampt. Hierdoor droogt de huid uit. Zonlicht kan in deze toestand ook enorme schade aan de huid veroorzaken als de beschermende laag ontbreekt. Dit leidt tot vroegtijdige huidveroudering en de vorming van rimpels. Daarom moet de huid in de winter regelmatig worden voorzien van vochtinbrengende crèmes.
Tip 2: Douche om de beurt
Door een afwisselende douche wordt de bloedsomloop in het hele lichaam gestimuleerd. Enerzijds zorgt dit ervoor dat het lichaam wakker wordt. Winterdepressies, die worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine D, kunnen ook worden voorkomen door wisselbaden te nemen. Doorslaggevend is echter dat de maatregel de huid beter bestand maakt tegen de zonnestralen. Voor beginners is het raadzaam om eerst afwisselend je armen en benen af te douchen. Het begint met een warme douche en spoelt vervolgens het rechter- en linkerbeen van buiten naar binnen. De armen zijn gelijk gedoucht.
Tip 3: Bescherm je ogen tegen de zon
Een besneeuwd winterlandschap is prachtig om naar te kijken, maar het gevaarlijke UV-licht van de zon wordt weerkaatst door de witte sneeuw. Als dit op het hoornvlies van het oog komt, kan dit leiden tot een ontsteking. Om deze “sneeuwblindheid” te voorkomen, wordt een zonnebril aanbevolen. De mate van kleuring moet minimaal 85 procent zijn. De bril moet het gebied rond de ogen volledig bedekken, zodat het UV-licht de zijkant van het oog niet kan raken. Voorzichtigheid is geboden als de lucht bewolkt is. Hier komt het zonlicht niet door het wolkendek, maar wordt de UV-straling zelfs onder deze omstandigheden weerkaatst. Vooral skiërs moeten daarom ook bij bewolkt weer een zonnebril dragen.
Tip 4: Sterke zonbeschermingsfactor
In de winter ontwikkelt de huid geen pigmenten die beschermen tegen de zonnestralen. Bovendien wordt het warmtegevoel op de huid sterk verminderd. Hij geeft dus geen signalen af bij oververhitting. Op lage hoogten is de intensiteit van de zonnestraling erg laag. Het neemt echter met één procent toe voor elke 100 m hoogte. Vooral in bergachtige gebieden is zonbescherming met een hoge zonbeschermingsfactor essentieel. Lotions en crèmes speciaal gemaakt voor de winter zijn ideaal voor een optimale bescherming. Bij gebruik moet er echter op worden gelet dat speciale aandacht wordt besteed aan de gebieden rond de ogen, oren en mond. Deze gebieden hebben zeer dunne plekken op de huid.
Tip 5: Gebruik geen oude zonnebrandcrème
Zonnebrandcrèmes bevatten weinig vet. Om de huid een optimale watertoevoer te garanderen, zijn de lotions verrijkt met een hoog vochtgehalte. Als de crème enkele maanden ongebruikt in de kast ligt, verdampen de watermoleculen. Het vocht zal ook verdampen als de buis goed wordt afgesloten. In de volgende winter kan de lotion niet meer de vereiste bescherming bieden. Gebruik daarom altijd ‘verse’ zonbescherming.