Zonnebrandcrème bij zonnig weer - Mauritskliniek

Tips om zonverbranding te voorkomen én te behandelen

Huid


Tip 1: Raadpleeg de UV-index
De temperatuur die de thermostaat aangeeft, heeft geen invloed op de zonkracht. Op een frisse, maar zonnige dag kan de zonkracht (UV-index) zelfs sterker zijn dan op een warme dag. Het is dus een fabel dat men bij de eerste zonnestralen niet kan verbranden. Kijk in uw weer-app voor een weergave van de UV-index. De UV-index kan in Nederland variëren van 0 tot 8. Bij zonkracht 5-6 kan de huid gemakkelijk verbranden. Geeft de UV-index 7-8 aan dan is er kans op een snelle verbranding van de huid.

Tip 2: Bescherm de huid
De schade die de huid heeft opgelopen na verbranding is helaas niet meer terug te draaien. De zon is verantwoordelijk voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering. Het is gebleken dat meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit wordt veroorzaakt door UV-straling. Van UVA-straling is zelfs bekend dat deze door glas heen kan. Zorg daarom voor een zonnebrandmiddel met een goede beschermingsfactor van minimaal 30 en smeer om de 2 à 3 uur bij.
Onderzoek wijst uit dat men qua hoeveelheid product te weinig smeert waardoor de beschermingsfactor af neemt. De aanbevolen dosering is 2mg per cm2. Een zonnebrandcrème is na opening nog 1 jaar bruikbaar, daarna neemt de beschermingsfactor af en is de kans op verbranding groter. Zoek daarnaast de schaduw op tussen 11.00 en 15.00 uur en bedek de huid door voldoende kleding, hoed of pet te dragen.

Tip 3: Hydrateer de huid na verbranding
Bent u ondanks de adviezen toch verbrand, dan is het belangrijk om de zonverbrande huid te hydrateren met een product dat de huid laat ademen. Door te hydrateren hersteld de natuurlijke huidbarrière zich sneller. Een te vette crème kan echter de huid afsluiten waardoor warmte niet weg kan. Kies bij voorkeur aloë vera die verkoelend en verzachtend werkt en de huid niet afsluit. Een aftersun daarentegen is vaak een product op waterbasis. Het water in de aftersun verdampt, waardoor dit de huid juist kan uitdrogen. Er bestaat echter geen enkele crème die de verbranding of opgelopen huidschade teniet kan doen.

Tip 4: Ga niet onder de zonnebank om de huid voor te bereiden op de zomer
Een zonnebank geeft voornamelijk UVA-straling af in een hoge dosering wat de kans op huidkanker vergroot en zorgt voor meer rimpels. Het levert dus meer schade op dan winst. Voor de aanmaak van vitamine D hoeft u niet onder de zonnebank te gaan. Een kwartier met de handen en het gezicht in de zon is voldoende voor de benodigde vitamine D. Een zonnebrandcrème houdt UV-straling tegen, maar het houdt niet alle straling tegen. Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt ook als er zonnebrandcrème op de huid is aangebracht. Dit geldt ook voor pigmentaanmaak.

Mauritskliniek
Delen

Gerelateerd nieuws