Spataderen - wat zijn het, hoe ontstaan ze en wat te doen

Spataderen of varices zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van aderen, vaak in de benen. Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld.

 • Uitgevoerd door vaatchirurgen
 • Korte wachtlijsten
 • De behandeling valt mogelijk binnen uw zorgverzekering
 • Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier
 • Onze patiënten beoordelen ons met een 9.1 op ZorgkaartNederland

Wat is de oorzaak van spataderen?

Spataderen ontstaan meestal doordat kleppen in de aderen niet goed sluiten. Als de kleppen niet goed werken, stroomt het bloed niet goed terug naar het hart en neemt de druk in de ader toe. Hierdoor zet de ader uit.

In de oorzaak van spataderen speelt erfelijkheid een rol. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dit kan komen door hormonen maar ook door het gebruik van de anticonceptiepil en eventuele zwangerschappen.

Daarnaast ontstaan spataderen vaker bij mensen met een staand beroep (zoals kappers en leraren) en vooral als daarbij veel getild moet worden (bijvoorbeeld machinebankwerkers).

Spataderen en trombose

Spataderen kunnen ook ontstaan door een trombosebeen. Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten een bloedstolsel wordt gevormd.

Beschadiging bloedvaten

Na een operatie, bijvoorbeeld aan de knie of heup, kunnen bloedvaten beschadigd raken, waardoor spataderen ontstaan. Daarnaast speelt overgewicht een rol bij het ontstaan van spataderen.

 

 

Verschijnselen bij spataderen

Een spatader of varix is een verwijde ader die duidelijk zichtbaar is op de huid of voelbaar onder de huid. Spataderen zijn meestal blauw doorgeschemerd en kronkelig van vorm. Een spatader kan gevoelig en in sommige gevallen zeer pijnlijk zijn. Spataderen kunnen een moe, loom en zwaar gevoel geven in de benen. Soms veroorzaken ze jeuk en tintelingen of kan men de benen niet goed stil houden. Andere symptomen zijn vochtophoping rond de enkels of kramp. Ook kunnen er huidverkleuringen ontstaan. De medische naam voor spataderen is varices.

Zijn spataderen gevaarlijk?

Wanneer u spataderen niet tijdig laat behandelen kunnen complicaties optreden zoals bloedingen, aderontsteking, trombosebeen en verkleuringen. Ook kan er een open been onstaan, als spataders te laat herkend of niet behandeld worden.


Diagnose en onderzoek bij spataderen

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar, heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts. Tijdens het eerste consult wordt met een uitgebreid vaatonderzoek (duplex-onderzoek) de situatie van uw benen in kaart gebracht.
Tijdens dit onderzoek wordt er door de arts vastgesteld wat de oorzaak is van uw spataderen. Afhankelijk van de diagnose wordt een eventuele behandeling wel of niet vergoed door uw verzekering. Houdt u bij een vergoede behandeling wel altijd rekening met uw eigen risico.

In overleg tussen u en uw arts wordt bepaald welk behandeltraject voor u het meest geschikt is.

Blijkt uit het consult en onderzoek dat de behandeling van uw spataderen niet binnen de criteria van de basiszorg valt? Dan dient u een eventuele behandeling zelf te betalen.

Onderzoek en eerste consult – zonder verwijzing van de huisarts

Als uw huisarts heeft beoordeeld dat uw klachten van puur cosmetische aard zijn, dan kunt u ook zonder verwijzing een afspraak maken met een van onze flebologen (vaatspecialisten).

Tijdens een oriënterend flebologisch consult worden uw symptomen en wensen besproken en de behandelmogelijkheden met u doorgenomen.

Ook kunt u kiezen voor een uitgebreid flebologisch consult met vaatonderzoek (duplex-onderzoek) om de situatie van uw benen in kaart te brengen. Na deze afspraak weet u:

 • Wat uw diagnose is.
 • Hoe uw behandelplan eruit ziet.
 • Wat een behandeling kost.
 • Of uw behandeling wordt vergoed.

Behandelmethoden van spataderen

Bij de Mauritskliniek zijn we gespecialiseerd en zeer ervaren in de behandeling van spataderen en bieden dan ook een variëteit aan behandelmethoden aan.

Op basis van de resultaten van het vooronderzoek én uw wensen, kiezen we in gezamenlijk overleg de voor u meest geschikte methode uit. Het daadwerkelijk oplossen van uw probleem en het realiseren van duurzame resultaten staan daarbij voorop.


Wat kunt u zelf doen tegen spataderen?

Beweging

Het vermijden van lang zitten en staan, en het doen van kuitspieroefeningen kan de klachten verminderen, al zullen de spataderen er niet door weggaan. Ook wandelen, fietsen, zwemmen en joggen zijn goed om spataderen tegen te gaan. Reeds bestaande spataderen krijgen door de beweging veel minder druk te verduren, waardoor ze minder pijnlijk zijn. En een goede bloedsomloop helpt nieuwe spataderen tegengaan.

Kleding

Wanneer u reeds spataderen heeft, u heeft een staand beroep of bent zwanger, dan kan aangepaste kleding helpen de last te verlichten. Vermijd strak zittende, knellende kleding. Soms kan een elastisch verband verlichting brengen en eventueel kan de arts steunkousen voorschrijven.

Lichaamsverzorging

Wisselbaden stimuleren de bloedsomloop en zijn daarom een aanrader bij spataderen. Ook massage van de benen is een goed idee. Vermijd warmte en zonlicht. Warmte zorgt voor het uitzetten van de aderen in uw benen. Liever geen sauna of stoombad dus.


Prijzen en vergoedingen van de spataderen behandeling

Onderzoek en eerste consult

Met een verwijsbrief van uw huisarts wordt het eerste consult vanuit de basisverzekering vergoed. Houd er rekening mee dat met een uitgebreid duplex-onderzoek uw eigen risico wordt aangesproken, als u dat niet al eerder dit jaar hebt gebruikt.

Zonder verwijsbrief van uw huisarts zijn de kosten als volgt:

Verkort flebologisch consult (oriënterend)€ 150,00
Uitgebreid flebologisch consult met duplex€ 310,50

Op basis van het eerste consult wordt er door de arts vastgesteld of uw spataderen de indicatie ‘niet medisch noodzakelijk’ of ‘medisch noodzakelijk’ betreft. Afhankelijk van de diagnose wordt deze behandeling wel of niet vergoed door uw verzekering.

In overleg tussen u en uw arts wordt bepaald welk behandeltraject voor u het meest geschikt is. Bij de specifieke behandeling vindt u de kosten daarvan.


Download hier de algemene brochure over Spataderen.

Wij bieden deze zorg in onderstaande vestigingen
Wie zijn uw behandelaars?

Veelgestelde vragen

Doet een laserbehandeling voor spataderen pijn?

Dankzij een verdoving op maat voelt u van een laserbehandeling meestal weinig tot niets. Het inbrengen van de laserdraad in het te behandelen vat en het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn. Deze pijn duurt meestal twee weken maar kan ook langer aanhouden. Het is aan te raden om de elastische kousen langer te dragen.

Hoe groot is de kans dat spataderen weer terugkomen?

Spataderen kunnen altijd terugkomen. Een behandeling is helaas geen garantie om er voorgoed van af te zijn. Heeft u het idee dat de spataderen bij u weer terugkomen, dan is het verstandig om langs te komen voor een consult en eventueel behandeling. Dit kan verergering van de kwaal voorkomen en de kans op een complexere behandeling verkleinen.

Ben ik te oud om mijn spataderen te laten behandelen?

U bent nooit te oud om iets aan spataderen te laten doen. We hanteren wel een minimumleeftijd: 18 jaar.

Heb ik een verwijsbrief nodig voor de behandeling van mijn spataderen?

Om in aanmerking te komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Eventueel kunt u ook zonder verwijzing een afspraak maken met een van onze flebologen (vaatspecialisten) of dermatologen; in dat geval betaalt u het consult zelf. Onder Spataderen | Diagnose & Onderzoek staat dit nog eens uitgebreid uitgelegd.

Houd ik nog wel aderen over na veel spataderbehandelingen?

De arts behandelt alleen de zieke aderen van het oppervlakkige aderstelsel. De gezonde aderen en het diepe aderstelsel blijven hierdoor intact en nemen de functie waar nodig over.

Ik ben zwanger, kan ik dan ook worden behandeld?

Spataderen worden tijdens de zwangerschap in het algemeen niet operatief of met inspuiten behandeld. Steunkousen zijn wel degelijk een goede optie. Vanaf 6 maanden na de bevalling kunt u een afspraak maken voor verdere behandeling. Tijdens de zwangerschap ontstane spataderen kunnen namelijk verdwijnen na de bevalling. U hoeft overigens niet te wachten met een behandeling tot uw laatste zwangerschap.

Ik gebruik medicijnen, kan ik voor spataderen behandeld worden?

Dat is afhankelijk van het type medicijnen. Uw arts vraagt voor de behandeling naar uw medicijngebruik en overlegt met u de mogelijkheden en risico’s.

Ik heb last van spataderen tijdens mijn zwangerschap. Wat kan ik daar aan doen?

Spataderen worden tijdens de zwangerschap in het algemeen niet operatief of met inspuiten behandeld.

De volgende twee tips kunnen klachten door vochtophoping in de benen (oedeem) bij spataderen verminderen:

 • Draag steunkousen gedurende de zwangerschap en tot twee maanden na de bevalling.
 • Leg tijdens het slapen een kussen onder uw benen zodat deze iets omhoog liggen.

Vanaf 6 maanden na de bevalling kunt u een afspraak te maken voor verdere behandeling. Tijdens de zwangerschap ontstane spataderen kunnen namelijk verdwijnen na de bevalling. U hoeft overigens niet te wachten met een behandeling tot uw laatste zwangerschap.

Ik heb mijn aderen al eens laten inspuiten. Bemoeilijkt dit de weg naar een operatie?

Mocht u in het verleden uw aderen al eens hebben laten inspuiten, dan zal dit over het algemeen geen invloed hebben op eventuele operaties. Geef wel tijdens het intakegesprek aan dat u uw aderen al eens heeft laten inspuiten.

Is de vloeistof die in mijn benen wordt gespoten schadelijk voor mijn lichaam?

De vloeistof bevat alcohol of lauromacrogol. Deze stoffen werken alleen op de plaats van de spataderen en komen in principe niet terecht in andere delen van het lichaam. Heel soms kan er een wondje in de huid ontstaan bij de injectieplaats. Dat geneest vervolgens gewoon. Een trombose of longembolie (bloedpropje) door inspuiten is een zeer zeldzame complicatie.

Is er een verband tussen overgewicht en spataderen?

Bij mensen met overgewicht komen spataderen wel vaker voor en het lijkt zeker een risicofactor te zijn.

Is het inspuiten van spataderen pijnlijk?

De prikjes van het inspuiten worden vaak wel gevoeld, maar niet als heel vervelend ervaren. Bepaalde vloeistoffen kunnen af en toe een kortdurend branderig gevoel geven, dat kort na de behandeling verdwijnt. U wordt voor deze behandeling dan ook niet verdoofd.

Kan ik douchen en/of baden na de spataderbehandeling?

Na de meeste spataderbehandelingen krijgt u een steunkous aan. Deze mag u na drie dagen even uit doen om kort en niet te heet te douchen. Na het douchen trekt u de kous weer aan. Bij de apotheek zijn speciale plastic douchezakken verkrijgbaar waarmee u kunt douchen. Per behandeling zijn er specifieke instructies over de duur van het dragen van de kous en over douche- en badgebruik.

Kan ik mijn spataderen laten behandelen in de zomer?

Tijdens warme maanden is het vaak niet fijn om steunkousen te dragen. Ook kunt u de eerste zes weken na de behandeling beter zon mijden, om verkleuring van de huid te voorkomen. Verder maakt het niet uit of spataderen worden behandeld in de zomer of in de winter.

Mag ik autorijden na de spataderbehandeling?

Bij sclerocompressietherapie mag u direct autorijden. Bij chirurgische ingrepen mag u pas de volgende dag autorijden. Uw arts informeert u hierover.

Mag ik in bad/sauna na de behandeling?

Een heet bad of sauna wordt tot zes weken na de laatste behandeling afgeraden. Bij warmte verwijden uw aderen, wat de spataderbehandeling teniet kan doen.

Mag ik in de zon na de behandeling?

Wij adviseren om in ieder geval de eerste zes weken na de behandeling op te passen met zonblootstelling, om verkleuring van de huid op de plaats van de behandelde spataderen te voorkomen (hyperpigmentatie).

Mag ik mijn benen scheren voor een spataderbehandeling?

Dit is afhankelijk van het type behandeling. Bij de operatieve ingrepen (ambulante flebectomie, EVLB, perforantectomie) adviseren wij om drie dagen van te voren uw benen niet meer te scheren. Bij sclerocompressietherapie en vaatlaser mag u gewoon uw benen scheren, maar het hoeft niet.

Mag ik werken na de spataderbehandeling?

U kunt in principe direct weer werken. Het is wel in enige mate afhankelijk van het soort spataderbehandeling, de pijnklachten die u ervaart en het soort werk dat u doet. Uw arts kan u hierover adviseren.

Moet ik na de behandeling steunkousen dragen?

In de meeste gevallen moet u na de spataderbehandeling steunkousen dragen. De duur is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en behandeling. Uw behandelend arts informeert u hierover.

Moet ik spataderen pas laten behandelen wanneer ik er last van krijg?

Wij raden aan om spataderen te laten behandelen, zodra u er last van krijgt. Spataderen hebben de neiging zich steeds verder uit te breiden. Daarnaast is de kans op complicaties groter als de behandeling wordt uitgesteld. U kunt hierbij denken aan beenwonden die lastig genezen (open been/ulcus cruris). Ook neemt de kans op trombose toe.

Wordt de spataderbehandeling vergoed?

Met een verwijzing van uw huisarts wordt het eerste consult altijd door de ziektekostenverzekeraar vergoed vanuit het basispakket. Houdt hierbij wel rekening met uw eigen risico. Op basis van het eerste consult wordt er door de arts vastgesteld of de behandeling van uw spataderen binnen de criteria van de basiszorg valt. Afhankelijk van de diagnose wordt deze behandeling wel of niet vergoed door uw verzekering.

Zijn steunkousen niet alleen voor oudere mensen?

Steunkousen zijn niet gebonden aan een bepaalde leeftijd. Bijvoorbeeld in beroepen waar veel moet worden gestaan is het gebruik van steunkousen erg normaal. Steunkousen zijn tegenwoordig bovendien verkrijgbaar in allerlei kleuren.