Spataderen? Eerste consult altijd vergoed!

Eerste consult wordt altijd vergoed. Tijdens dit eerste consult doen wij een Duplex-onderzoek (om de werking van de aderen te bepalen), diagnose en stellen we samen met u een behandelplan op. U wordt geholpen door een deskundig team van flebologen, vaatchirurgen en vaatlaboranten.

Eerste consult wordt altijd vergoed, mits doorverwezen door uw huisarts. Houd er rekening mee dat met
een duplexonderzoek uw eigen risico wordt aangesproken.

 

Verschijnselen bij spataderen

Spataderen of varices zijn ontsierende en soms pijnlijke verwijdingen van aderen, vaak in de benen. Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld.

Een spatader of varix is een verwijde ader die duidelijk zichtbaar is op de huid of voelbaar onder de huid. Spataderen zijn meestal blauw doorgeschemerd en kronkelig van vorm. Een spatader kan gevoelig en in sommige gevallen zeer pijnlijk zijn. Spataderen kunnen een moe, loom en zwaar gevoel geven in de benen. Soms veroorzaken ze jeuk en tintelingen of kan men de benen niet goed stil houden. Andere symptomen zijn vochtophoping rond de enkels of kramp. Ook kunnen er huidverkleuringen ontstaan. De medische naam voor spataderen is varices.

spataderen

Diagnose en onderzoek bij spataderen

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar, heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts.
Tijdens dit onderzoek wordt er door de arts vastgesteld wat de oorzaak is van uw spataderen. Afhankelijk van de diagnose wordt een eventuele behandeling wel of niet vergoed door uw verzekering. Houdt u bij een vergoede behandeling wel altijd rekening met uw eigen risico.

In overleg tussen u en uw arts wordt bepaald welk behandeltraject voor u het meest geschikt is.

Blijkt uit het consult en onderzoek dat de behandeling van uw spataderen niet binnen de criteria van de basiszorg valt? Dan dient u een eventuele behandeling zelf te betalen.

Onderzoek en eerste consult – zonder verwijzing van de huisarts

Wanneer u geen klachten heeft, nooit eerder een spataderbehandeling heeft gehad en/of wanneer uw huisarts heeft beoordeeld dat uw klachten van puur cosmetische aard zijn, dan kunt u ook zonder verwijzing een afspraak maken met een van onze flebologen (vaatspecialisten).

Tijdens een oriënterend flebologisch consult wordt een beperkt vaatonderzoek (duplex-onderzoek) gedaan, uw wensen besproken en  worden de behandelmogelijkheden met u doorgenomen.

Het consult zal op locatie bij een van onze vestigingen in Den Haag, Nijmegen of Utrecht plaatsvinden.

 

 

Wat kunt u zelf doen tegen spataderen?

Beweging

Het vermijden van lang zitten en staan, en het doen van kuitspieroefeningen kan de klachten verminderen, al zullen de spataderen er niet door weggaan. Ook wandelen, fietsen, zwemmen en joggen zijn goed om spataderen tegen te gaan. Reeds bestaande spataderen krijgen door de beweging veel minder druk te verduren, waardoor ze minder pijnlijk zijn. En een goede bloedsomloop helpt nieuwe spataderen tegengaan.

Kleding

Wanneer u reeds spataderen heeft, u heeft een staand beroep of bent zwanger, dan kan aangepaste kleding helpen de last te verlichten. Vermijd strak zittende, knellende kleding. Soms kan een elastisch verband verlichting brengen en eventueel kan de arts steunkousen voorschrijven.

Lichaamsverzorging

Wisselbaden stimuleren de bloedsomloop en zijn daarom een aanrader bij spataderen. Ook massage van de benen is een goed idee. Vermijd warmte en zonlicht. Warmte zorgt voor het uitzetten van de aderen in uw benen. Liever geen sauna of stoombad dus.

Prijzen en vergoedingen van de spataderen behandeling

Onderzoek en eerste consult

Met een verwijsbrief van uw huisarts wordt het eerste consult vanuit de basisverzekering vergoed. Houd er rekening mee dat met een uitgebreid duplex-onderzoek uw eigen risico wordt aangesproken, als u dat niet al eerder dit jaar hebt gebruikt.

Zonder verwijsbrief van uw huisarts zijn de kosten als volgt:

Verkort flebologisch consult (oriënterend)€ 165,00
Uitgebreid flebologisch consult met duplex€ 370,00

Op basis van het eerste consult wordt er door de arts vastgesteld of uw spataderen de indicatie ‘niet medisch noodzakelijk’ of ‘medisch noodzakelijk’ betreft. Afhankelijk van de diagnose wordt deze behandeling wel of niet vergoed door uw verzekering.

In overleg tussen u en uw arts wordt bepaald welk behandeltraject voor u het meest geschikt is. Bij de specifieke behandeling vindt u de kosten daarvan.

 

Let op: aangepaste regels te laat of niet afzeggen

Mauritskliniek is continu bezig met het verbeteren van haar kwaliteit van zorg. Helaas komt het regelmatig voor dat een patiënt zonder tijdige afmelding niet op een afspraak komt. Hierdoor kan de arts of behandelaar deze kostbare tijd niet inzetten voor een andere patiënt en loopt de wachttijd voor andere patiënten op. Mauritskliniek berekent de kosten hiervan door aan patiënten die wegblijven.

Bent u verhinderd voor een afspraak, dan dient u dat minimaal 48 uur van tevoren te laten weten. Meer informatie over het ‘wegblijftarief Gezondheidszorg’ of no show tarief vindt u hier.

Sclerocompressietherapie behandeling

Bij (echogeleide) sclerocompressietherapie worden de spataderen met een kleine naald aangeprikt en wordt er een vloeistof ingespoten. Deze vloeistof zorgt voor een ontstekingsreactie van de vaatwand en vervolgens het oplossen/afbreken van de spatader.

Bij deze behandeling is geen verdoving nodig en u houdt er geen littekens aan over.

Endoveneuze laserbehandeling

Bij een endoveneuze lasertherapie (EVLT) of laserbehandeling (EVLB) wordt de spatader dichtgeschroeid met behulp van een laser. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze behandeling wordt meestal toegepast in het bovenbeen of de kuit. Met behulp van echografie wordt de spatader met een naald aangeprikt ter hoogte van de knie of onderaan de kuit. Via deze naald wordt de laserdraad naar boven geschoven.

Aan deze behandeling houdt u geen of een klein litteken over en u herstelt over het algemeen snel.

Ambulante flebectomie volgens Müller behandeling

Bij ambulante flebectomie volgens Müller (ook wel de Müllertechniek genoemd) wordt de spatader onderhuids verwijderd. Eerst wordt de plek plaatselijk verdoofd en maakt de vaatchirurg een aantal kleine sneetjes (incisies). Vervolgens wordt de ader met een haaknaaldje verwijderd. De sneetjes worden met een hechtpleister dichtgeplakt. Daarna krijgt u een drukverband en steunkous om. Deze ambulante flebectomie-behandeling wordt toegepast bij middelgrote en grote spataderen.

Perforantectomie behandeling

Bij perforantectomie wordt een lekkende verbindingsader tussen de oppervlakkige en diepe aderen verwijderd door middel van een kleine snede in het boven- of onderbeen. Vervolgens wordt de lekkende ader (en eventuele zijtakken) dichtgebonden. De huid wordt met oplosbare hechtingen, van binnenuit gesloten. Ook kan er besloten worden de verbindingsader met laser te behandelen. In dat geval is er sprake van een prikgaatje, geen snede.

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Therapeutisch elastische kousen of steunkousen behandeling

Elastische kousen worden voorgeschreven bij problemen in de bloedsomloop in de benen. Doordat de kousen een afnemend drukverloop hebben van de enkel naar de knie, hebben de vaten minder moeite om het vocht af te voeren. Door de extra druk kunnen de kleppen in de vaten beter functioneren en zullen klachten als vermoeide benen of vochtophopingen verminderen. Steunkousen zijn tegenwoordig in een heleboel variaties te verkrijgen. Uw huidtherapeut zal naar aanleiding van de verwijzing samen met u bekijken wat de beste optie is.

Gerelateerde onderwerpen

Wij hechten veel waarde aan de ervaringen van onze patiënten. U ook – en dat is logisch. Lees daarom hier de reacties van de mensen die bij ons zijn geweest.

Deze reviews komen van ZorgkaartNederland, de grootste en onafhankelijke ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg.

Lees de ervaring van Kim Rus bij Mauritskliniek.

De kracht van Mauritskliniek

  • Uitgevoerd door vaatchirurgen
  • Korte wachtlijsten
  • De behandeling valt mogelijk binnen uw zorgverzekering
  • Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier
  • Onze patiënten beoordelen ons met een 9.1 op ZorgkaartNederland

Spataderbehandeling bij Mauritskliniek

Mauritskliniek staat voor hoge kwaliteit zorg op een prettige manier: persoonlijk, duidelijk en goed geregeld. Dat mag u ook van ons verwachten bij een spataderbehandeling.

  • Heeft u medisch inhoudelijke vragen? Neem dan s.v.p. telefonisch contact met ons op via het telefoonnummer 088 - 628 74 00.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.