Alles wat je moet weten voor je aan injectables begint
Injectables
Heel veel mensen maken gebruik injecties met spierverslappers: “En als het er natuurlijk uit ziet dan wordt er niet over gepraat”, vertelt Dhr. Dr. Rinke Borgonjen, cosmetisch dermatoloog bij Mauritskliniek.
Wat is een anti-rimpel injectie?
Ondanks dat bijna iedereen tegenwoordig het concept met spierverslappers wel kent, weten niet veel mensen wat het nou precies inhoudt. “De werkzame stof die zorgt ervoor dat de spieren ontspannen. Hierdoor kan de huid dus ook niet plooien wat ervoor zorgt dat het strakker blijft”, zegt Rinke, “denk bijvoorbeeld aan je voorhoofd. Je hebt vast wel eens iemand gezien die niet meer goed kan fronsen. Dat is dus de stof die je spieren ontspant.” Ongeveer 1 op de 41 vrouwen in Nederland hebben wel eens injectable gehad. Daarnaast is het aantal behandelingen al met zo’n 17,6% gestegen.
Hoe is het ontstaan?
Het gaat heel lang terug. Ergens in 1800 werd ontdekt dat er een bepaalde bacterie bestond die mensen heel ziek kon maken. Deze bacterie maakt een soort eiwit aan die aangrijpt op je zenuwen. Hele grote hoeveelheden daarvan kunnen dodelijk zijn. Maar het kan ook medisch ingezet worden omdat het spierontspannend is. Hier heb je natuurlijk wel een kleinere hoeveelheid voor nodig. Eerst werd het voornamelijk door oogartsen gebruikt, zij kwamen er na een tijdje achter dat de lijntjes bij de ogen van patiënten werden verminderd. Uiteindelijk is dit middel pas begin 2000 goedgekeurd voor de cosmetiek.
Wat doet anti-rimpel injectie?
“De werkzame stof is dus een spierontspanner. Er vindt geen transmissie plaats van de zenuwen naar de spieren, dat wordt namelijk geblokt”, vertelt de cosmetisch dermatoloog. Hierdoor krijgt de huid meer rust en wordt het beschermt van plooien en lijntjes. Je zou het daarnaast ook tegen overmatig zweten kunnen gebruiken: “Bij die behandeling wordt er een blokkade gevormd bij de zweetkliertjes zodat je weinig tot niet meer zweet.”
Waar moet je rekening mee houden?
De stof is niet permanent. Dit betekent dat je het na ongeveer 4-6 maanden zou moeten herhalen. Daarnaast is het heel belangrijk dat je checkt wie je arts is en goed informeert. “Je moet goed op de registratie letten. Als de arts de geregistreerd is dan zit je op de goede plek. Dit zijn namelijk artsen die weten wat ze doen en zich constant ontwikkelen door naar congressen, trainingen etc. te gaan.”
Bij Mauritskliniek zorgen de professionele artsen ervoor dat je goed wordt geïnformeerd en wordt er samen gekeken naar een plan om het doel zo goed mogelijk te bereiken.