Hidradenitis suppurativa - ontsteking van de huid

Hidradenitis suppurativa (acne inversa) is een op acne lijkende onsteking van de huid in de lichaamsplooien, vooral oksels en liezen.

De behandeling valt binnen de basisverzekering
Korte wachttijden
Verzekerde & onverzekerde zorg
Vergoed door alle verzekeraars
Hoge kwaliteit zorg op een prettige manier

Verschijnselen bij hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa wordt gekenmerkt door pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien, vooral de oksels en de liezen. Ook de plooi onder of tussen de borsten, de venusheuvel, de balzak (scrotum), de schaamlippen, het gebied rond de anus en de billen kunnen meedoen. Dit kan variëren van kleinere tot grotere ontstekingen. Wanneer de huid weer geneest kunnen er littekens achterblijven.

De aandoening begint meestal tijdens of na de puberteit, vaak op de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking heeft er last van, vrouwen vaker dan mannen. Hidradenitis suppurativa is voor de mensen die eraan lijden een onaangename aandoening, niet alleen door de pijn die de ontstekingen veroorzaken, maar ook omdat het er ontsierend uitziet en onaangenaam kan ruiken.


Diagnose en onderzoek bij hidradenitis suppurativa

De dermatoloog zal de diagnose stellen op basis van uw klachten en de verschijnselen. Een enkele keer zal er een stukje weefsel worden weggenomen, om andere aandoeningen uit te sluiten.


De behandeling bij hidradenitis suppurativa

Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer een behandeling succesvol is, kan de ziekte vaak terugkomen.

De behandeling kan bestaan uit locale crèmes, antibiotica en/of een dermato-chirurgische behandeling. Een combinatie of een opvolging van behandelingen en behandelmethodes is in veel gevallen de beste aanpak.

 

 


Wat kunt u zelf doen tegen hidradenitis suppurativa?

Goede hygiëne is belangrijk.

Vermijd strakke kleding en ondergoed.

Het is aan te bevelen om te stoppen met roken: mogelijk ontstaan er daardoor minder nieuwe ontstekingen.

Bij overgewicht kan afvallen een gunstig effect hebben.

Wie zijn uw behandelaars?